Novosti
OKRUGLI STOL “KAKO PROBUDITI RAST HRVATSKOG GOSPODARSTVA”

Vlasti ne provode rješenja koja
stručnjaci godinama predlažu
Objavljeno 29. rujna, 2014.
Glavna poluga rasta bi trebala biti informacijska i telekomunikacijska tehnologija

Vezani članci

MINISTAR FINANCIJA O MOGUĆNOSTI UVOĐENJA NOVE MJERE:

Ulaganje u obveznice građanima bi donijelo veći prinos nego štednja

Na skupu “Kako probuditi rast hrvatskog gospodarstva” u organizaciji Ekonomskog instituta u Zagrebu porazne brojke iznio je jučer Dubravko Mihaljek, voditelj Odjela za globalnu makroekonomsku analizu Banke za međunarodna plaćanja, predstavljajući istraživanje o poticanju rasta hrvatskog gospodarstva.

Mihaljek je izračunao kako je hrvatski BDP 2013. bio za 0,4 posto niži nego 1980. godine. U 33 godine BDP Kine povećan je 16 puta, BDP Indije 7 puta, Irske i Turske 4 puta, a SAD-a 2,4 puta. U regiji Srednje i istočne Europe u istom razdoblju BDP je povećan od 1,2 (Bugarska, Mađarska, Makedonija) do 2,8 puta (Albanija i Rumunjska). Niži rast BDP-a od Hrvatske ostvarile su jedino Srbija, Moldavija i Ukrajina. Glavni generatori rasta hrvatskog gospodarstva su pritom bile klasične investicije u građevine, transportnu opremu i strojeve, a tehnološki napredak bio vrlo slab, što ukazuje na duboke probleme u visokom školstvu i znanosti te istraživanju i razvoju unutar gospodarstva. Glavna područja reformskih prioriteta zbog toga su, kaže Mihaljek: tržište rada, obrazovanje i znanost, istraživanje i razvoj, industrijska struktura, javna uprava i povećanje domaće štednje, odnosno smanjenje javne potrošnje.

Prema Mihaljeku, nositelji ekonomske politike ne provode rješenja koja struka godinama predlaže ili ih provode parcijalno. Glavna poluga rasta bi, kaže, trebala biti informacijska i telekomunikacijska tehnologija, no da bi se to postiglo potreban je moderan sustav obrazovanja.

Ministar financija Boris Lalovac složio se s Mihaljekom kako je ključno ulaganje u nove tehnologije koje mogu povećati efikasnost. Kao dobre primjere naveo je centralni obračun plaća i fiskalizaciju.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić smatra kako ulagačima u Hrvatsku treba omogućiti uvjete kako bi mogli ostvariti povrat na kapital.(D.Pav.)

LALOVAC O UKIDANJE NAJVIŠE STOPE POREZA NA DOHODAK

Na okruglom stolu ministar financija Boris Lalovac najavio je mogućnost ukidanja najviše stope poreza na dohodak od 40 posto. “Moja ideja je da se potpuno ukine stopa od 40 posto. Mislim da je najviša stopa od 25 posto posve dovoljna,” rekao je Lalovac koji drži kako bi to omogućilo povećavanje neto plaća zaposlenima koji najviše pridonose rastu dodane vrijednosti.

0,4 %

bio je niži hrvatski BDP 2013. godine nego 1980.

Možda ste propustili...

PROBLEMI I ZAHTJEVI HRVATSKIH UZGAJIVAČA SVINJA

Uzgajivači traže kontrolu uvoza i više klaonica

OPORBENI LIDERI NAPALI HDZ, ALI SU DALEKO OD SUGLASJA

Vrata SDP-a otvorena svima na ljevici, osim Socijaldemokratima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana