Novosti
NEZAPAMĆENA NAJEZDA

Obrana Osijeka od komaraca pala i na prvoj i na drugoj liniji
Objavljeno 30. rujna, 2014.
Ovo je najveća najezda komaraca u Osijeku u posljednjih 25 godina - ističe Kristić

Strah od najezde komaraca nakon što prođu velike rujanske poplave pokazao se opravdanim.

Protekloga vikenda u velikom broju izletjela je i treća ovogodišnja generacija komaraca te su stanovnici Osijeka i okolice, iako je kraj rujna, izloženi brojnim i neugodnim ubodima letećih krvopija.

Invazija komaraca digla je cijeli grad na noge, pa je gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić u ponedjeljak očitovanje o stanju u gradu zatražio čak i od prof. Enriha Merdića, jednog od najvećih stručnjaka za komarce u Hrvatskoj i glavnog čovjeka monitoringa komaraca na području grada.

Katastrofalni uvjeti

- Ispričavam se Osječanima za svaki ubod, ali moram priznati da sam naslijedio sustav koji ne funkcionira najbolje. Problem je nastao zbog toga što je ugovorni partner odustao od zamagljivanja iz zraka, a unatoč nastojanjima ni u Mađarskoj ni u Srbiji nismo pronašli tvrtku koja bi ga zamijenila. Pročelniku Romanu Kristiću rekao sam “ubijaj komarce ili ću ja ubiti tebe”, ali pokazalo se da smo nemoćni jer su tehnički uvjeti za tretiranje bili katastrofalni. No najavljujem kako do sljedeće godine počinje posve novi način borbe protiv komaraca u Osijeku - rekao je jučer gradonačelnik Vrkić.

Sam prof. Enrih Merdić također je potvrdio da u 19 godina, koliko prati pojavnost komaraca na ovom području, nije zabilježen ovako visok vodostaj Drave.

- Vodostaj Drave u rujnu uvijek je na minimumu. No ove je godine na maksimumu i mi smo 10. rujna uočili ogroman broj legla komaraca, a sada se 95 posto tih legla aktiviralo. Još jedan apsurd je da je do 24. rujna bilo hladno, a onda je temperatura naglo porasla i svi su se komarci izlegli u jednom danu. To je bilo u petak. U subotu ih se nije moglo tretirati zbog vjetra, pa je prvi tretman odrađen tek u nedjelju. No treba reći da je obrana grada od komaraca pala i na prvoj i na drugoj liniji. Naime, larvicidni su tretmani odrađeni, ali očito nisu imali učinka, a kako sada nismo mogli odraditi ni toplo zamagljivanje iz zraka, pala je i druga linija obrane. Tretmani s tla zapravo su skromna metoda obrane - priznao je jučer prof. Merdić.

Društvene mreže i internetski forumi zatrpani su komentarima, fotografijama i videosnimcima koji dokazuju da je najveći slavonski grad izložen napadu komaraca kakav ni stariji ne pamte za ovo doba godine. "Ovo je strašno! Izišla sam iz kuće na Jugu II u subotu predvečer i doslovce nisam mogla živjeti od njih!", "Zašto ih gradske vlasti ne zaprašuju?! Jesu li potrošili sve novce?!", "Htio sam s djecom u petak prošetati kraj Drave, ali to nije bilo moguće koliko su nas grizli" - samo su neki od ljutitih komentara koji se mogu pročitati na forumima i Facebooku.

Stanje je čudno

Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka te koordinator Stožera Grada Osijeka za zaštitu i obranu građana od najezde komaraca, priznaje da su ovakvi komentari očekivani, jer je situacija doista loša.

- Dogodilo se upravo ono što čega smo se plašili. Nakon što se malo povukao vodostaj Drave i okolnih kanala i pritoka, poput Karašice, u petak je dosta zatoplilo, stvorili su se povoljni uvjeti i izletjela je treća generacija komaraca. Ovo je najveća najezda komaraca u Osijeku krajem rujna otkada se provode mjerenja i kontrole, a to je posljednjih 25 godina - ističe Kristić. Napominje kako je većina komaraca stigla iz udaljenijih krajeva, ponajprije iz Parka prirode Kopački rit, ali to nimalo ne tješi već prilično izgrižene Osječane.

- Stanje je vrlo čudno. Zbog hladnijeg vremena u jutarnjim i večernjim satima, kada je inače aktivnost komaraca najveća, aktivno je njih 10 ili 20 % ukupnoga broja, ali ima ih toliko da je i to previše. Ujutro i navečer, kada je i najpogodnije da ih tretiramo, temperatura padne ispod 15 stupnjeva i adulticidni tretmani postanu neefikasni. Zato smo u nedjelju poslijepodne bili prisiljeni zamagljivati komarce već oko 17 sati, kada nisu jako aktivni i pitanje je koliko smo doista bili efikasni. No nema nam druge jer smo morali nešto učiniti - dodaje pročelnik.

Prema mjerenjima Službe za monitoring komaraca Odjela za biologiju osječkog sveučilišta od subote, 27. rujna, brojnost letećih napasnika trenutačno je između 40-ak u Tenji i Sarvašu i čak 102 uboda u 15 minuta u samom centru grada.

- Zato su Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i pet podizvođača – Sanitacija, Asanator, Pestrid, Cosmosol i Vetam - u nedjelju poslijepodne proveli tretiranje odraslih komaraca na oko 1000 hektara od Sarvaša preko Vijenca Ivana Meštrovića i Sjenjaka sve do Višnjevca - rekao je Kristić, najavivši akciju i za jučer poslijepodne.

Tomislav LEVAK/Nefreteta Z. EBERHARD
SITUACIJA NEPODNOŠLJIVA I U BILJU

U Belom Manastiru tretiranja ove godine više neće biti. “Situacija je podnošljiva, pa tretirati više nećemo”, kaže gradonačelnik Ivan Doboš, naglašavajući kako su ove godine obavljena proljetna tretiranja larvicidima te jedno ljetno, tijekom festivala Slama, kada su tretirani rubni dijelovi Šećeranskog jezera. Da, bar za sada, nema potrebe za tretiranjem, kaže i načelnik općine Kneževi Vinogradi, Deneš Šoja. “Iako na nekim područjima naše općine zna biti problema s komarcima, nitko s tamošnjih područja nije tražio da ponovimo tretiranje”, ističe Šoja, a gotovo istim riječima na naše je pitanje odgovorio i načelnik općine Draž, Stipan Šašlin. No tretiranja će biti na području Općine Bilje. “Situacija je katastrofalna, pa ćemo, ako vrijeme dopusti, jedno tretiranje obaviti već do kraja ovog tjedna”, tvrdi općinski načelnik Željko Cickaj.(I.G.)

ZLATKO PANDŽIĆ

ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Nestašica ledenih granula nije uzrok najezde

Mnogi građani pitaju nije li se ova situacija mogla prevenirati, ali pročelnik Kristić tvrdi kako je učinjeno sve što je u njihovoj moći. "Grad je na vrijeme i prema uputama stručnjaka naručio uništavanje ličinki na svim kritičnim mjestima u Osijeku i okolici, posebice na kanalskoj mreži. Međutim, ovi komarci stigli su u prvom redu s područja Halaševa, na desnoj obali Drave, gdje nismo mogli reagirati zbog poplava, te iz Parka prirode Kopački rit, koji nije u našem dometu, a tamo je tretiranje i ograničeno propisima", navodi Kristić. Pandžić pak opovrgava tvrdnje da larvicidni tretmani nisu provedeni u mjeri u kojoj trebaju zbog nestašice tzv. ledenih granula na tržištu. "Istina je da ledenih granula nema, ali mi smo rabili jednako efikasnu, ako ne i efikasniju, otopinu istoga preparata i rezultati su bili zadovoljavajući. Međutim, ovo su ipak ekstremni uvjeti i do nekih područja nismo mogli doprijeti zbog poplava", kaže on.

HLADNO OROŠAVANJE IZ ZRAKOPLOVA – NEEFIKASNO?!

Stanovnici Osijeka i okolice sve više zazivaju uništavanje komaraca iz zrakoplova jer smatraju kako su oni bili puno učinkovitiji nego ručno zaprašivanje, odnosno toplo zamagljivanje sa zemlje. Pročelnik Kristić objašnjava zašto ne upotrebljavaju avione. "Ove godine je Air Tractor, tvrtka s kojom imamo ugovor i koja jedina ima odgovarajuće zrakoplove na ovom području, prešla na metodu tzv. hladnog orošavanja umjesto toplog zamagljivanja. No kada su u lipnju napravili tretman na oko 2300 hektara, koji smo platili čak 600 tisuća kuna, rezultati nisu bili zadovoljavajući. Zato smo odustali od toga i ručno zadimljavamo sa zemlje", objašnjava Kristić. Zlatko Pandžić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, koji je nositelj izvođenja radova, ne slaže se s tom opservacijom. "Mi kao izvođači i Air Tractor kao naš kooperant mišljenja smo da je ova metoda dovoljno efikasna. Uostalom, nju primjenjuju svi u Europi. No Grad kao naručitelj ima zadnju riječ", kaže on.

IVICA VRKIĆ

gradonačelnik Osijeka

Pročelniku Romanu Kristiću rekao sam “ubijaj komarce ili ću ja ubiti tebe”, ali pokazalo se da smo nemoćni

NOVI NAČIN

BORBE PROTIV KOMARACA U OSIJEKU POČINJE NAGODINU, NAJAVIO JE VRKIĆ

Možda ste propustili...

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

RAZVOJ I PROIZVODNJA BATERIJA

Rimac Technology u partnerstvu s BMW-om

Najčitanije iz rubrike