Crna kronika
DVIJE GODINE NOĆNOG HARAČENJA

Lopovu mjesec dana istražnog zatvora zbog 50-ak krađa
Objavljeno 30. rujna, 2014.
Mladi je lopov oštećenicima nanio štetu veću od 100 tisuća kuna

OSIJEK - Tijekom dvogodišnje provalničke aktivnosti 21-godišnji Osječanin počinio je više od 50 provala! Većina, u pravilu noćnih, provala zbila se na području Osijeka i Tenje. Prije nekoliko dana zbog provale pao je u ruke policije, a kriminalistička je obrada pokazala da je riječ o serijskom ponavljaču krađi. Mladi Osječanin oštetio je 50-ak osoba za više od 100.000 kuna.

Nakon što su krajem prošlog tjedna policijski inspektori obavili razgovor s mladićem i osumnjičili ga za brojna kaznena djela, doveli su ga pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske. Potom je, uz kaznenu prijavu, doveden pred suca istrage Županijekog suda Osijek.

- Nakon provedenog ročišta sudac istrage odredio je 21-godišnjaku istražni zatvor od mjesec dana. Osnovano ga se sumnjiči da je počinio kazneno djelo teške krađe, na štetu 50 oštećenika iz Osijeka i Tenje. Riječ je o razdoblju od 8. rujna 2012. do 25. rujna ove godine - rekao je Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda Osijek.

Mladi provalnik nije birao mete, a u provale je išao u noćnim satima. Provaljivao je u obiteljske kuće, šupe, kioske i trgovine, odakle je krao bicikle, alat, novac, mobitele, televizore, nakit i robu široke potrošnje. Šteta je veća od 100.000 kuna. Kako neslužbeno doznajemo, manji dio robe zadržavao je za sebe, a većinu je ukradenih predmeta preprodavao.

Prošle je godine u Osječko-baranjskoj županiji provaljeno u 302 kuće ili stana, a riješeno je 77 provala. Od ukupnog broja provala 236 ih se odnosi na one u kojima je nastala veća šteta. PU osječko-baranjska ozbiljno se uhvatila u koštac s lopovima pa su rezultati otkrivanja onih koji kradu po slavonsko-baranjskim mjestima sve bolji.

Iz policije navode i da, kada odlazite nekamo na duže vrijeme, ne treba spustiti do kraja rolete na prozorima, jer lopovi i to prate i tako zaključuju da u kući ili stanu nikoga nema te da je teren slobodan. Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti dok ste na putu ostavite osobi od povjerenja. Ne zaboravite uključiti alarm ako ga imate.

Milan BUGARIĆ
KAKO SMANJITI ŠTETU?

Iz MUP-a upozoravaju građane da sami poduzmu sve što mogu kako provalnici ne bi ni prišli njihovu domu, a ako se to već i dogodi, kako da smanje štetu na najmanju moguću mjeru. “Novac i dragocjenosti ne treba ostaviti u stanu, nego ih treba pohraniti u trezore ili kod osoba od povjerenja. Vrijedne stvari treba i fotografirati, zbog prepoznavanja, a serijske brojeve tehničke robe (ili oružja) obvezno treba zapisati”, navode u MUP-u. Ključ stana treba ostaviti osobi od povjerenja, koja će ga obilaziti, ali i što ćešće prazniti poštanski sandučić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike