Kultura
OSJEČKI UMJETNICI IZLAŽU U POREČKOJ GALERIJI ZUCCATO

Marin i Domagoj Topić s više od 60 fotografija velikog formata pejzažno povezali dvije regije - Istru i Slavoniju
Objavljeno 30. rujna, 2014.

POREČ - Do kraja listopada porečka, istarska, pa nadamo se još uvijek i domaća inozemna turistička publika, moći će pogledati fotografije Osječana Marina i Domagoja Topića izložene u porečkoj Galeriji Zuccato. Izloženo je više od 60 pretežno velikih formata motiva Istre i Slavonije, a izložba je postavljena na sve tri etaže ove jedne od najelitniji porečkih galerija.

Izložba je otvorena u predvečerje vikenda, uz nazočnost autora i brojnih gostiju, svečano ju je otvorila Sanja Radetić-Fatorić, direktorica Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Kroz otvaranje prisutne je vodio i dao uvodnu riječ Sebastijan Vojvoda, voditelj galerijske djelatnosti POUP-a, a dugogodišnji poznavatelj rada Topićevih, Željko Bosanac svojim je nadahnutim i stručnim osvrtom na izložbu, govorio o izloženim radovima i autorskim nastojanjima ovog osječkog majstorskog dvojca.

- Ove fotografije uglavnom nose čiste, često monokromatske dubokodišuće plohe, neobuzdane i matriksovske nepredvidive točke, teksture dijagonala i paralela po kojima se tek gdjegdje pojavi ljudski lik koji je tumačen kao čisti objekt, detalj koga možete lako zanemariti i ne izgubiti ništa od uživanja u slici - primijetio je Bosanac.

Izložbu prati i katalog u kojem uvodne retke potpisuje Ivana Šojat Kuči. Njoj se, pak, čini kako “Domagoj i Marin trenutke eteričnom mrežom svog kadra hvataju kao leptire u zamahu”.

Ovo za ovaj osječki fotografski dvojac nije prvo pojavljivanje u Poreču i Istri, primjerice, Domagoj je u Rovinju izlagao 1999., pa potom i 2009. godine, Marin se pak također 2009. godine pojavljuje kao finalist porečkih Photodaysa... I privatno su vezani uz Novigrad.

- Pa tako smo i u ovom ciklusu fotografija kroz pejzažne sličnosti nastojali povezati Slavoniju i Istru. Istra nam je draga jer ovdje imamo i dosta prijatelja, pa je to sve na kraju dobilo i jednu posve novu dimenziju - rekao nam je Topić mlađi nakon povratka u Osijek.

Izložba je otvorena do 24. listopada svakog dana osim nedjelje i praznika, pa ako vas put nanese na tu stranu, onda i korisna informacija kako Galerija Zuccato ima dvokratno radno vrijeme, od 10 do 12 te od 18 do 20 sati. D.Kuštro

TOPIĆI SU MARATONCI

Riječi Bosanca su i u katalogu gdje ovaj dvojac uspoređuje s maratoncima. “Oni su naime uporni tragači, hodači, maratonci koji svakom fotkom koja zasluži svoj zid, optrče iznova svoj počasni krug”, piše Željko Bosanac.

Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike