Regija
URUČENA PRIZNANJA I ODRŽANA VATROGASNA VJEŽBA

120 godina DVD-a Velika
Objavljeno 30. rujna, 2014.

VELIKA - Proslavi 120. godišnjice veličkih vatrogasaca nazočili su brojni vatrogasci iz gotovo svih vatrogasnih društava s područja Požeštine, Pakraca, Lipika, ali i prijateljskih društava iz Bakra, Vodica, Novog Vinodolskog, Lobora, Lužana, Štivice, Širokog Polja, Slatine. Obljetnicu su čestitali i Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, koji je uručio najviše priznanje krovne vatrogasne zajednice DVD-u Velika, Željko Petrović, predsjednik VZŽ požeško-slavonske, koji je također uručio visoko priznanje Veličanima, te Željko Jakopović, zamjenik župana za gospodarske djelatnosti.

Velički DVD osnovan je 10. ožujka 1894. godine, a već 1900. godine gradi i svoje prvo vatrogasno spremište, koje služi za okupljanje, ali i organizaciju vatrogasnih plesova. Prvi vatrogasni dom gradi se između dva rata. Veliki su obol dali i u Domovinskom ratu, za što je odlikovano 17 vatrogasaca. Danas je DVD Velika jedno od najboljih vatrogasnih društava Požeško-slavonske županije, koje djeluje kao vatrogasni centar, na koji se oslanjaju i DVD Toranj, DVD Biškupci i DVD Trenkovo. Društvo je opremljeno s nekoliko navalnih vozila, vozilom za šumske požare i vatrogasnom cisternom, a prosjek godina operativnih članova je 29.

DVD Velika rezultate svakako zahvaljuje i dobroj suradnji s općinom Velika i načelnikom Vladom Bobanom, koji je i sam dugogodišnji vatrogasac. Podršku vatrogascima daju i svi vijećnici Općinskog vijeća, na čelu s predsjednicom Antonijom Pavlović. Uz pohvale, posebno za aktivnosti na spašavanju od ovogodišnjih poplava, načelnik Boban je vatrogascima poklonio i veliku sliku.

Predsjednik društva Ante Adžić uručio je priznanja najaktivnijim vatrogascima te priznanja društvima, tvrtkama i pojedincima koji su im pomogli u dosadašnjem radu. Priznanje je dobio i tjednik Kronika požeško-slavonska i urednik Vladimir Protić, za dugogodišnje praćenje rada i svih aktivnosti vatrogasaca i DVD-a Velika u medijima.(AGM Kruna)

Pokazali tehniku i umijeće

Nakon svečane sjednice u Vatrogasnom domu uslijedio je svečani mimohod vatrogasaca do crkve sv. Augustina, gdje je održana sveta misa, a u večernjim satima održana je pokazna vatrogasna vježba na kojoj je prikazana sva vatrogasna tehnika kojom raspolaže vatrogasni centar Velika, te mogućnosti ljudstva i tehnike na gašenju u noćnim i otežanim uvjetima. U vježbi su sudjelovala i društva iz Tornja, Biškupaca i Trenkova.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike