Regija
STRUČNI SKUP O POREMAĆAJIMA KOMUNIKACIJE U DJECE

Autizam desetljećima eskalira,
novac za istraživanja minimalan
Objavljeno 29. rujna, 2014.

ĐAKOVO - Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom organizirala je proteklog vikenda Drugi stručni skup, ovaj put posvećen poremećajima komunikacije u djece. Skup je održan u dvorani Mima hotela Đakovo, okupivši veliki broj liječnika, psihologa i drugih stručnjaka koji se bave tom problematikom, kao i roditelja djece. Sudionike je pozdravila prim. Zdenka Konjarik, predsjednica Udruge, koja je održala i predavanje o psihosocijalnoj rehabilitaciji.

O djeci s disharmoničnim razvojem govorio je prof. dr. Milivoj Jovančević, prim., odnosno o biološkim aspektima autizma.

– Susrećemo se s eskalacijom autizma proteklih desetljeća. Na žalost, sredstva koja se na svjetskoj razini ulažu u istraživanje mehanizama nastanka autizma vrlo su mala. Procjenjuje se da je to samo pet posto u odnosu na iznose koji se odvajaju za druge bolesti iz područja mentalnog zdravlja - kazao je prim. Jovančević, koji je dao pregled najnovijih teorija iz literature o mehanizmima nastanaka autizma, a koji određuju i težinu kliničke slike.

O novinama u proučavanju autizma govorila je i doc. dr. Silvija Pušeljić, predstojnica Klinike za pedijatriju, inače pročelnica Kliničkog odjela za genetiku i bolesti metabolizma KBC Osijek, ustv.

– Na pitanje zaostajemo li u praćenju ove problematike za svijetom, odgovor je: u principu ne. Jesmo u svjetskim razmjerima - kazala je između ostaloga doc. dr. Pušeljić.

Dr. Ivana Lovrić iznijela je rezultate analize autističnog spektra poremećaja tijekom pet godina u KBC-u Osijek, a o psihološkim aspektima roditeljstva djece s teškoćama u razvoju govorila je profesorica dr. Dunja Baraban. Na skupu su govorili i drugi psiholozi i defektolozi. Pokrovitelji skupa su Ministarstvo socijalne politike i mladih, Đakovačko-osječka nadbiskupija, Osječko-baranjska županija i Grad Đakovo. Prisutne je na skupu pozdravio u ime Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Alojz Kovaček, a u ime grada pročelnica Zdenka Papac. M. Muškić

Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike