Regija
2. MEĐUNARODNI SPORTSKI SUSRET STARIJIH OSOBA

Družilo se dvjestotinjak umirovljenika
Objavljeno 30. rujna, 2014.

BELI MANASTIR - Etnoselo hotela Patria bilo je poprište 2. belomanastirskih Međunarodnih sportskih susreta starijih osoba zemalja u okruženju. Organizirala ih je Matica umirovljenika grada Belog Manastira i na njih pozvala dvjestotinjak umirovljenika iz Pečuha, Subotice, Darde i Osijeka. Tijekom jednodnevnog druženja, što je zapravo i bio cilj susreta, ''penzići'' su se natjecali u potezanju konopa, pikadu, kartanju belota i šahu. Cijele susrete, koje je otvorio župan osječko-barajnski Vladimir Šišljagić, pratila je izložba radova izrađenih na radionicama. Na susretima je nazočna bila i Marija Sužnević, potpredsjednica MUH-a Zagreb.

- Izuzetno smo zadovoljni odazivom i atmosferom na susretima i nadam se da ćemo nešto slično uspjeti organizirati i iduće godine - rekla je Kata Čanadić, potpredsjednica belomanastirske Matice umirovljenika, koja u ovom trenutku broji oko 200 članova. Zadovoljni su bili i sudionici, obećavši kako će se eventualnom pozivu na 3. susrete rado odazvati. Međunarodni sportski susreti starijih osoba zemalja u okruženju samo je dio tromjesečnog projekta Senzibiliziranje javnosti i društvenih institucija na promicanju prava i poboljšanju kvalitete života starijih osoba koje sufinanciraju Osječko-baranjska županija i Grad Beli Manastir.

- U okviru tog projekta radimo upravo na promicanju prava i poboljšanju kvalitete života osoba starije životne dobi te senzibiliziranju javnosti i društvenih institucija za potrebe i probleme sve brojnije skupine stanovnika Belog Manastira i prigradskih naselja - kažu članovi MUH-a Beli Manastir, naglašavajući kako se jedini baranjski grad sve više naziva “starim gradom” pa je važno da starije osobe imaju aktivan društveni život.

U sklopu projekta obilježen je Međunarodni dan starijih osoba i Europski tjedan mobilnosti. Organizirali su umirovljenici u povodu toga međunarodnu likovnu koloniju starijih osoba te biciklijadu na stazama Belog Manastira i prigradskih naselja u dužini od osam kilometara. Suorganizatori spomenutih aktivnosti bili su Dom za starije i nemoćne osobe Baranjsko sunce, TZ Baranje i Centar za kulturu grada Belog Manastira.I.Getto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana