Regija
ODRŽAN 7. MEMORIJAL SLAVONSKIH ZRAKOPLOVACA

Sjećanje na poginule pilote i
padobrance u Domovinskom ratu
Objavljeno 29. rujna, 2014.

VUKOVAR – Vukovarski Aeroklub „Borovo“ nije propustio ni ove godine odati počast svojim članovima – pilotima i padobrancima – poginulim u Domovinskom ratu. Bio je to 7. Memorijal slavonskih zrakoplovaca, a odvijao se na aerodromu aerokluba u Vukovaru, gdje je uz komemorativni skup priređen i program s letovima aviona, skokovima padobranaca i natjecanjem posada aeroklubova iz Vukovara, Vinkovaca i Osijeka.

U spomen na 11-oricu u ratu poginulih članova aerokluba „Borovo“, položeni su vijenci podno spomen-ploče pokraj hangara na vukovarskom aerodromu, a prethodio je prelet aviona „Pilatus“ Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i skokovi trojice padobranaca, Osječana, sa stjegovima države, županije i kluba. Osim letačkih akrobacija, posjetitelji su mogli pogledati i natjecanje posada aeroklubova u preciznom slijetanju avionima. Natjecalo se sedam posada iz tri prijateljska kluba – Aerokluba „Borovo“ Vukovar, Aerokluba „Vrabac“ Vinkovci i Aerokluba „Osijek“. Događaj je privukao priličan broj posjetitelja.

Inače, Aeroklub „Borovo“ osnovan je 1933. godine pri tadašnjoj tvornici „Bata“, u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje i bio je, prema riječima današnje predsjednice kluba Katice Čajkovac, jedan od najjačih klubova u ex Jugoslaviji. Predsjednica Čajkovac već je 35 godina članica kluba, za kojeg kaže da danas, nažalost, raspolaže samo s jednim avionom, dok im je sve drugo uništeno ratne 1991. godine.

– Ostali smo bez tri aviona, pet jedrilica, velikog broja padobrana - rekla je Čajković. Unatoč tome, Aeroklub „Borovo“ i u poslijeratnom razdoblju vrlo je aktivan, broji 30-ak članova i financijski uspijeva „pokriti“ sve svoje aktivnosti, dok su svi članovi kluba u rad uključeni volonterski.

– Teška su vremena, no nećemo dopustiti da se klub ugasi – zaključila je predsjednica. S.Butigan

Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

Najčitanije iz rubrike