Regija
AKTUALNI SAT GRADSKOG VIJEĆA

Počinje gradnja kružnog toka u Županji
Objavljeno 29. rujna, 2014.

ŽUPANJA – Gradnja nogostupa, sanacija i gradnja cesta, kružnih raskrižja, rješavanje odvodnje u pojedinim dijelovima grada, problem zgrada starih škola u naselju Šećerana - pitanja su na koja su gradski vijećnici tražili odgovore na aktualnom satu jučerašnje sjednice Gradskog vijeća. O komunalnoj infrastrukturi u gradskoj upravi vodi se računa, svjesni su potreba i sve je uvršteno u program gradnje. Utvrđuju se prioriteti i poduzimaju određene aktivnosti, ali glavni problem je novac koji diktira tempo realizacije, sukus je onoga što su im odgovorili gradonačelnik Davor Miličević i pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Damir Parmać.

Miličević je najavio početak gradnje kružnog toka na križanju Strossmayerove i Ulice dr. Franje Račkog, odnosno kod Spomen-obilježja poginulim braniteljima. Riječ je o investiciji teškoj 1,3 milijuna kuna za koju je ishođena dokumentacija i ovih će dana biti raspisan natječaj za izvođača radova. Gradnja kružnog toka napokon će riješiti dugogodišnji prometni čep i sigurnost svih sudionika u prometu podignuti na višu razinu. Razmišlja se i o tome da se isto rješenje primijeni i u strogom centru grada, no postoji bojazan da bi ukidanjem semafora grad izgubio autoškolu. Miličević je napomenuo da bi prodaja plinske mreže u vlasništvu grada Županje, za koju je investicijsko društvo s Cipra iskazalo interes i poslalo pismo namjere, pokrenula investicijski zamah, jer bi sva sredstva bila usmjerena u gradnju komunalne infrastrukture.

Vijećnici su od gradonačelnika tražili i pojašnjenje oko ZOiS-a, zajedničkog odlagališta otpada čiji su osnivači pet slavonskih gradova, među kojima je i Županja. Miličević je podsjetio na kronologiju događanja ustvrdivši da se početkom rujna dogodio pravosudni obrat i opasnost od isplate odštete austrijskim tvrtkama Saubermacher i Strabag zasad je otklonjena. Naime, strankama u tome sporu pristiglo je rješenje Vrhovnog suda kojim je prihvaćena žalba ZOIS-a jer je utvrđeno da se spor dviju domaćih tvrtki nije smio voditi pred međunarodnim sudovima. Grad Županja do sada je, uglavnom za troškove odvjetnika, izdvojio 1,7 milijuna kuna i ima još oko 370.000 kuna obveza, no u slučaju da Visoki trgovački sud u Zagrebu presudi u korist gradova osnivača, postoji i mogućnost povrata dijela troškova.

– Presuda Vrhovnog suda daje nam nadu da će proces ići za nas u dobrom smjeru i da će sud razmotriti i naše argumente, jer do sada ni jedan nije uvažen. Presuda nam daje za pravo vjerovati da ćemo uspjeti izbjeći obvezu plaćanja odštete. Imamo veliku šansu, parnica je velika i vrijeme će pokazati tko je bio u pravu - rekao je Miličević.M.Lešić Omerović

Gradnja kružnog toka napokon će riješiti dugogodišnji prometni čep

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike