Regija
UDRUGA REGOČ OKUPLJA OSOBE S POTEŠKOĆAMA

Naučili tkati tepihe, zaposlili
instruktore, osnovat će i zadrugu
Objavljeno 29. rujna, 2014.
Brodska udruga namjerava kupiti više tkalačkih stanova

SLAVONSKI BROD - Udruga Regoč iz Slavonskog Broda nositelj je aktivnosti europskog projekta Sveobuhvatna briga za obitelj koji je okupio osobe s intelektualnim poteškoćama i članove njihovih obitelji, a aktivnosti se provode u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Udrugom za osobe s mentalnom retardacijom Radost Ploče, Udrugom Šibensko-kninske županije Kamenčići i Udrugom Rijeka. Cilj je projekta pridonijeti jačanju socijalne inkluzije i prevenciji institucionalizacije ugroženih socijalnih skupina kroz unaprjeđenje postojećih socijalnih usluga u zajednici za odrasle osobe s mentalnom retardacijom i njihove obitelji.

Uz pomoć europskog projekta vrijednog oko 200 tisuća eura, šestero članova ove brodske udruge sa zaposlenim voditeljima tkalačke radionice Marijem Mlinarićem i Ankicom Balković (bratom i majkom članova Regoča), pokrenulo je tkalačku radionicu pod nazivom “Umijeće tkanja naših starih”. Za 31-godišnju Marjanu nova je vještina pravo uživanje.

- Nije teško, baš volim to raditi - kaže, a uglas je podržavaju Damir, Nikolina, Marina, Blaženka i Tomislav kojima je tkanje jako zanimljivo.

Iz tkalačkog stana izlaze bijeli, ružičasti, plavi, šareni, čvrsti višenamjenski tepisi koje bi svatko poželio u svom domu. A sretni “regočevci” kažu da su imali dobre učitelje. Za učitelja Marija, po struci strojara i bravara, početak i nije bio lagan, no nakon obuke zavolio je kreativni posao koji svakodnevno prenosi ostalima.

- Sad ide odlično. Kreće se od osnove - potke, u koju se umeću vrpce raznih boja koje dobijemo recikliranjem odjeće - pojašnjava majstor.

I Ankica je prvi put na obuci (u Tuhelju) vidjela tkalački stan. No kao krojačica ima osjećaj za tkaninu pa se i nakon duge stanke bez posla odlično snalazi.

- Radim na četiri sata i dobro mi dođe, jer je samo suprug zaposlen. Osim toga, ovdje sam sa sinom - kaže Ankica.

A to i jest jedan od ciljeva EU projekta Sveobuhvatna briga za obitelj, koji je zaposlio pet osoba u više županija na godinu dana.

- Najprije se krenulo s osnaživanjem roditelja kroz razne edukacije, pomogli smo im da steknu kompetencije - navodi predsjednica Udruge Regoč Mirjana Jakovčev, zadovoljna postignućem.

A “regočevci” su svoje radove prošli vikend izložili u trgovačkom centru Colosseum, kako bi Brođanima pokazali svoje umijeće i kako bi se i na taj način uključivali u život zajednice. Ciljevi su im ambiciozni pa ideja ne manjka. Aplicirali su i za novi EU projekt. Namjeravaju kupiti više tkalačkih stanova te zaposliti više roditelja kako bi im pomogli da poprave ekonomsku situaciju, a u konačnici žele osnovati i zadrugu, jer vjeruju da mogu biti konkurentni na tržištu rada.

Marija RADOŠEVIĆ
Obrađuju vrt, prave zimnicu

Brodska Udruga osoba s intelektualnim teškoćama postoji 35 godina, a od 1998. godine nosi naziv Regoč. Od početka su u rad bili uključeni roditelji. “Danas imamo dnevni boravak u kojem osobe s intelektualnim poteškoćama borave svaki dan, uče se aktivnostima svakodnevnog života, kuhanju, pranju, spremanju... Godinama rade usluge pakiranja za tvrtku Rekord Tim iz Oriovca, gdje dobiju i naknadu za svoj rad. Imamo zajednički vrt gdje uzgajaju povrće, od toga rade zimnicu, prekrasne domaće pekmeze...”, navodi Jakovčev.

Uz pomoć europskog projekta vrijednog oko

200

tisuća eura, šestero članova ove brodske udruge s dva voditelja pokrenuli su tkalačku radionicu “Umijeće tkanja naših starih”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike