Novosti
OSNOVANA NARODNA STRANKA - REFORMISTI, DALA POTPORU JOSIPOVIĆU

Čačić: Nećemo koalirati ni sa SDP-om, ni s HDZ-om
Objavljeno 29. rujna, 2014.

Radimir Čačić aklamacijom je izabran za predsjednika jučer osnovane Narodne stranke – reformista na saboru na kojem se okupilo 1176 članova Inicijave za osnivanje Narodne stranke – reformista osnovane u ožujku ove godine.

- S ponosom nastavljamo tradiciju narodnjaštva u hrvatskoj politici. Cilj nam je država u kojoj sudstvo ne sudi u sprezi s politikom ili novcem, u kojoj je i ono podložno mjerenju kriterija rada i rezultata, što danas nije, u kojoj gospodarski uspjeh ima neupitnu društvenu podršku, što danas nema. Za sve to nužan je manji i djelotvorniji javni sektor, depolitizirana administracija i od politike odvojeno upravljanje javnim tvrtkama. Promjena je uvijek, stalno, neupitno nužna - rekao je Čačić.

Istaknuo je da ne namjerava koalirati ni s lijevim, ni s desnim političkim blokom i očekuje 10.000 članova. Tvrdi da su reformisti jedina stranka koja želi ponuditi reforme uz koje Hrvatska može izaći iz krize.

- Nećemo koalirati ni sa SDP-om, ni s HDZ-om. Tražit ćemo partnere, ako ih bude, na političkom centru - dodao je i prozvao Vladu čiji je potpredsjednik bio kako “do danas nije dala ništa”, rekavši kako primjer izlaska Martine Dalić iz HDZ-a potvrđuje da ništa ne nudi ni najveća oporbena stranka.

- Stanje u državi moguće je mijenjati samo političkom strankom koja je uvjerena da je politika mjerljiva disciplina - rekao je predsjednik nove stranke.

- Mi reformisti sigurni smo da je jedina stvarna šansa u odluci da ostavimo prošlost iza sebe, da shvatimo kako nema koristi od kritike sadašnjosti te da sve snage okrenemo budućnosti i pokušaju da na izborima 2015. Hrvatska ne izgubi još četiri godine svoje budućnosti. Više nego ikad, vrijeme je za sposobne i hrabre - rekao je Čačić.

Njegova stranka poduprla je predsjedničku kandidaturu Ive Josipovića, koji se odazvao pozivu na sabor i zahvalio na podršci.

- Vama i cijeloj Hrvatskoj obećavam da ću u svom drugom mandatu, kao i dosad, učiniti zaista sve da Hrvatska bude bolja i uspješnija - rekao je Josipović.

Za potpredsjednike Narodne stranke - reformista izabrani su Natalija Martinčević i Petar Baranović, a za predsjednicu Središnjeg odbora Sandra Herman.

Gošća sabora bila je i bivša predsjednica Vlade, a sada saborska zastupnica Jadranka Kosor.(D.Pav./MS)

VESNA PUSIĆ

predsjednica HNS-a

Neki bi se htjeli vratiti u HNS

Vesna Pusić, predsjednica HNS-a, bivše Čačićeve stranke, upitana jučer boji li se odlaska HNS-ovaca u novu stranku, rekla je: “Sve što je mislilo otići je otišlo, ali nešto od tih ljudi koji su otišli počelo je pisati pisma da bi se htjelo vratiti.”

Tražit ćemo partnere na političkom centru, rekao je predsjednik reformista