Regija
SJEĆANJE NA KINO UGAŠENO 1991. GODINE

Kešinčani izložili 700 filmskih plakata i prisjetili se sretnog djetinjstva
Objavljeno 29. rujna, 2014.

Nevjerojatno je kako se miris starog kešinačkog kina zadržao u plakatima čuvanim čak pet desetljeća. Miris se širio Domom kulture prošlog vikenda tijekom otvaranja najveće izložbe filmskih plakata u Hrvatskoj nazvanoj “Od 60-e do danas”.

Izloženo je 700 filmskih plakata, od ukupno 1500, koje je tijekom 31-godišnjeg djelovanja, od 1960. do 1991., skupljao kinooperater Stjepan Vrtarić, u Kešincima od milja zvan Štef. Emotivno je bilo otvaranje, kada je Organizacijski odbor priredio kratku prezentaciju povijesti filma, o čemu je govorila Ines Ernješ, a Marijan Horvat podsjetio je na vrijeme kada su djeca u zamjenu za jaje mogla kupiti kuglu sladoleda, a cijeli su tjedan, kako je rekao, bila dobra samo da bi u nedjelju u tri sata dobila nekoliko novčića i otrčala do mjesnog DVD-a, u čijem je krugu djelovalo kino.

– Stjepan Vrtarić Štef prije 60-ak godina doselio se iz Međimurja i kod nas je radio kao kinooperater. Trideset i jednu godinu skupljao je plakate tada produciranih filmova. Prije desetak mjeseci otišao sam k njemu i pronašli smo hrpu plakata. Otpuhnuli smo prašinu s njih, a kada sam pregledao na internetu imaju li oni kakve vrijednosti, uvidio sam kako postoje kolekcionari koji ih strastveno skupljaju. Selektirao sam to, poslikao i sad smo ovdje gdje jesmo - kaže Horvat.

– Naš je cilj bio iznijeti plakate na svjetlo dana s osnovnom porukom da se moja generacija i njoj bliske podsjete na naše djetinjstvo i mladost, kada smo živjeli za jedan dana u tjednu, za nedjelju. Ako je u kinu bio kaubojski film, tjedan dana smo po selu nosili lukove i strijele, ako je bio gusarski film, nosili smo sablje, ako je bio gansterski, nosili smo pištolje, a ako je bio ljubavni, onda smo čekali iduću nedjelju i kaubojski film - kazao je Horvat, naglasivši kako ovom izložbom žele zahvaliti Štefu, koji je obilježio djetinjstvo brojnih Kešinčana (pa i pisca ovih redaka, nap.a).

Ispod ovog događaja stoji potpis kešinačkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, koje je desetljećima okosnica brojnih događaja u tom selu, pa je prisutne pozdravio predsjednik Društva Predrag Orkić. Inače, skromni čika Štef, kazao je kako je iz kina otišao 1991. godine, na početku ratnih zbivanja, kada je i zatvoreno.

Maja MUŠKIĆ
Iz Njemačke na izložbu

Iz Njemačke je na izložbu plakata došao i Kešinčanin Zvonko Nikolić, koji je iz tog sela otišao 1973. godine. Tih davnih godina, prije nego što je napustio domovinu, Zvonko je pomagao Štefu u kinu. Poslije je taj posao nastavio i u Njemačkoj.

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

Najčitanije iz rubrike