Crna kronika
SVE VIŠE TRAGEDIJA ZBOG ALKOHOLA U PROMETU

Na slavonskim cestama lani uhvaćeno gotovo deset tisuća pijanih vozača
Objavljeno 29. rujna, 2014.
Oni koji piju alkohol i voze, ne razmišljaju o posljedicama

OSIJEK - Pijani vozači realna su i stalna opasnost na hrvatskim cestama. Zbog njih ljudi svakodnevno ginu, a oni koji piju alkohol i voze, ne razmišljaju o posljedicama. Sedamnaestogodišnja Nikolina Amrein iz Osijeka, koja je prije nešto više od mjesec dana preminula nakon dugotrajne kome, žrtva je jednog od njih. Podsjetimo, na nju je 19. siječnja ove godine na križanju Gundulićeve i Rokove ulice u Osijeku naletio 50-godišnjak iz Višnjevca koji je sjeo za upravljač svog automobila nakon što je popio tri viskija “na eks”. U travnju ove godine nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora, a na isto razdoblje (koje počinje teći kada izdrži zatvorsku kaznU), mu je oduzeta i vozačka dozvola. Nije tada 50-godišnjak prvi put sjeo za upravljač svog vozila pijan. U rujnu prošle godine pravomoćno je osuđen na Prekršajnom sudu u Osijeku te mu je na mjesec dana oduzeta vozačka dozvola.

Prema statistikama MUP-a, prošle su godine na hrvatskim cestama prometni policajci evidentirali 50.376 pijanih vozača. Zbog vožnje u pijanom stanju kažnjeno je 41.316 osoba. Još su 4772 sudjelovale u prometnim nesrećama, a 4288 alkoholiziranih vozača nesreću je i skrivilo.

Petina svih pijanih vozača - gotovo deset tisuća (9780), uhvaćena je u pet slavonskih županija. Najviše u Osječko-baranjskoj (4044), potom u Virovitičko-podravskoj (2027), Vukovarsko-srijemskoj (1698), Brodsko-posavskoj (1503) te Požeško-slavonskoj (508). Policajci su prosječno na osam pijanih vozača hvatali jednog koji je skrivio nesreću.

Taj problem istaknuo je i Milan Baričević, načelnik PU osječko-baranjske, na tematskoj konferenciji za novinare govoreći o stanju sigurnosti prošle godine. “Lani je pod utjecajem alkohola na području PU osječko-baranjske evidentirano 2140 vozača, što je povećanje za 15,1 posto”, kazao je Baričević.

Sandra LACIĆ
PIJANA OPASNOST NA CESTI

U prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj su pijani vozači izazvali 1879 prometnih nesreća, u kojima je poginulo 27 ljudi, a 1087 ih je teže ili lakše ozlijeđeno. Najviše nesreća sa smrtno stradalima u prvom polugodištu ove godine - 14, izazvali su vozači koji su imali od 0,51 do 1,50 promila alkohola u krvi. Oni koji su imali više od 1,50 promila izazvali su sudare s ukupno 11 poginulih osoba, a dvije su osobe izgubile život u prometnim nesrećama u kojima su za upravljačem bili vozači koji su imali do 0,50 promila.

Možda ste propustili...

ŠVERCER ILEGALACA DAO OBJAŠNJENJE

Krijumčario Sirijce zbog nadgrobnog spomenika

NA PRIJELAZU STARA GRADIŠKA

Pijan pokušao autom u BiH

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

Najčitanije iz rubrike