Regija
SLAVONSKOBRODSKI OGRANAK MH U NACIONALNOM PROJEKTU

NE govoru mržnje na internetu
Objavljeno 29. rujna, 2014.

SLAVONSKI BROD - Mala si i debela, ružna si, nemaš najnoviji mobitel, kako se to odjevaš, tvoji roditelji su krelci, siromašan si, štreberu, bezveznjak si... neki su od „epiteta“ koje neobuzdani i neodgovorni vršnjaci na internetu upućuju znancima nanoseći im prave traume, a one nekada mogu završiti i tragično.

Trinaestogodišnjakinje Ema Erceg i Elena Vachtler iz slavonskobrodske osmoljetke I. G. Kovačića više puta svjedočile su nasilju i iskazivanju mržnje na internetu i znaju koliko je to ružno. I Ema je doživjela loše iskustvo prije dvije godine.

- Provalili su u moj račun i svašta o meni pisali. Jako sam se loše osjećala, iako su svi znali da nije istina to što pišu - prisjeća se Ema i savjetuje mladima da vode računa o tome što stavljaju na svoj profil. Cyber bullying postaje sve veći problem cijelog društva, pa je Ministarstvo socijalne politike i mladih pokrenulo nacionalni program pod nazivom NE govoru mržnje na internetu, kolokvijalno „dislajkam mržnju“, a brodski ogranak Matice hrvatske priključio se toj inicijativi. Posljedice koje nastaju govorom mržnje na internetu jako su teške pa je osnovni cilj kampanje senzibilizirati djecu i mlade o njegovim posljedicama - kaže Ivana Furlić, koordinatorica nacionalne kampanje. Premda ne postoji posebna kategorija djece zlostavljača ni zlostavljanih, iskustva pokazuju da su žrtve cyber bullyinga uglavnom ista djeca koja su žrtve i u stvarnom životu na školskim hodnicima, smatra Vesna Katalinić, koordinator na Hrabrom telefonu.

Samo što je zlostavljaču skrivenom iza zaslona interneta lakše, anoniman je i ne razmišlja o emocionalnoj reakciji osoba koje vrijeđa. A da je internetsko nasilje među mladima sve izraženije i u Slavonskom Brodu potvrđuje socijalna radnica Ivana Azapović.

- Unatrag dvije godine pojavili su se prvi slučajevi nasilja među vršnjacima na internetu, a u zadnjih godinu dana to je desetak slučajeva, što je veliki porast - kaže. Zbog kaznenog djela povrede privatnosti malodobnog djeteta (sharenja razgolićenih fotografija djece) sukladno Zakonu, otkriveni počinitelji su kažnjeni.

- Uz obvezu određenog broja sati humanitarnog rada, dolazili su i u Centar za socijalnu skrb gdje su prošli savjetovanje zajedno s roditeljima - pojašnjava Azapović. Premda djeca, kako smatraju stručnjaci, sama po sebi nisu nasilna, nego imaju potrebu biti prihvaćena i uvažena, a to nekada čine na neprihvatljiv način, zbog sve češćih i agresivnijih pojava širenja mržnje na internetu bez ikakvih razloga roditelji su s pravom zabrinuti. Zbog toga je važno djecu od najranije dobi učiti i osvještavati da postoje drugi, ispravniji načini komunikacije, a to je bio cilj i radionice održane u dvorani Centra za socijalnu skrb, prepune učenika brodskih osmoljetki i srednjoškolaca.M.Radošević

Najčitanije iz rubrike