Osijek
VIŠNJEVAC POSTAJE DIO GRADA

Ubrzanom urbanizacijom Osijek
se “širi” na prigradska naselja
Objavljeno 29. rujna, 2014.
Mjesni odbori ili gradske četvrti - nema razlike u pravnom statusu

Urbanizacija Višnjevca koja traje unazad nekoliko godina značajno je promjenila izgled ovog prigradskog naselja.

Počelo je s osvjetljivanjem ulica pa je do danas rasvjeta provučena kroz sve višnjevačke ulice. Potom je krenula rekonstrukcija glavne prometnice, istovremeno “zacjevljuju” se oborinski kanali, prvo kanal Petruš, koji dijeli Višnjevac i Osijek, sada je pak na redu kanal Crni fok, koji dijeli Višnjevac i Josipovac. Intenzivno se radi na uvođenju tramvajske pruge. Višnjevačka škola dobila je i sportsku dvoranu čija je podna površina veća i od Zrinjevca i od dvorane na Jugu 2. Naposljetku Višnjevčani priželjkuju i formiranje posve nove stambene zone... Sve ovo dovodi do želje da se Višnjevac iz pozicije mjesnog odbora preobrazi u gradsku četvrt.

- No, preimenovanjem se ništa ne bi promijenilo, jer između mjesnih odbora i gradskih četvrti nema razlike u pravnom statusu - pojašnjava Alen Prnjat, gradski čelnik u čijoj je domeni i pitanje mjesne samouprave.

- Jasno je i nama da se u materijalnom i financijskom smislu ništa za Višnjevac ne bi promjenilo - slaže se i Mirko Ivković, predsjednik Vijeća višnjevačkog mjesnog odbora. Ali, kaže nastavno, upravo zbog novog izgleda naselja i niza novih sadržaja željeli bismo još čvršće postati dio Osijeka.

Da ne bilo zabune Višnjevac, kao uostalom i Josipovac, Tenja i Klisa i sada su sastavni administrativni dijelovi Osijeka. No, zbog posebnosti i činjenice da je Višnjevac sa sedam tisuća stanovnika najveće prigradsko naselje, razumljiva je ovakva inicijativa.

Mogu li mjesni odbori postati gradske četvrti? U nadležnom gradskom uredu pojašnjavaju kako su na temelju Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi mjesni odbori i gradske četvrti oblici mjesne samouprave koji se osnivaju Statutom jedinice lokalne samouprave. Tako se mjesni odbor osniva za jedno naselje, više međusobno povezanih manjih naselja, ili za dio većeg naselja, odnosno grada, koji u odnosu na ostale dijelove čini zasebnu razgraničenu cjelinu. Gradske četvrti su oblici mjesne samouprave koji se osnivaju za područje koje predstavlja gradsku, gospodarsku i društvenu cjelinu koja je povezana zajedničkim interesima građana.

- Ako bi neko od naselja iz okruženja dobilo status gradske četvrti, isto bi se moglo primijeniti i na ostala naselja. Time se suštinski ne bi ništa promijenilo, osim što bi prethodno razlikovanje mjesnog odbora i gradske četvrti izgubilo smisao - pojašnjava zaključno Prnjat.

Dario KUŠTRO
A HTJELI BITI OPĆINA

Svjesni kako su dobro napučeni i kako u svom sastavu imaju dovoljno poduzetnika i zaposlenih mještana koji bi kroz porezna davanja stvorili okvir za financijskom postojanošću, u Višnjevcu su, zajedno s Josipovčanima, još prije nekoliko godina razmišljali o tome da se izdvoje u zasebnu općinu. No čini se kako im se ostanak pod skutima Osijeka ipak više isplatio... S druge strane svojevremeno se u Čepinu, zasebnoj općini, pojavila incijativa za pripajanjem Gradu Osijeku, međutim, ona je propala.

Golema ulaganja

u infrastrukturu preobrazila su Višnjevac

Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike