Zdravlje
POSTANITE I VI FLEKSIBILNI!

Fleksibilnost ima velik utjecaj na funkcioniranje cijelog organizma
Objavljeno 29. rujna, 2014.
Nedostatak fleksibilnosti dovodi do bolova u mišićima, smanjene energije, bolnih leđa, smanjene mobilnost tijela, ozljede

Današnji način življenja je takav da većina ljudi zanemari raditi na fleksibilnosti tijela i zaboravi koje sve pozitivne učinke ova motorička vještina donosi.

Fleksibilnost ima važan utjecaj na poboljšanje stanja cijelog lokomotornog sustava i na funkcioniranje cijelog organizma. Prema Holandu (1968.), fleksibilnost je slobodni opseg pokreta u jednom ili više zglobova. Riječ fleksibilnost potječe od lat. riječi flectere ili fleksibilis, a značenje tih riječi je savijati ili savijanje. Drugi naziv za fleksibilnost je i gibljivost.

Što nedostatak fleksibilnosti donosi?

Kako sam rekla, svi često zanemaruju važnost fleksibilnosti. S druge strane, svima nam je prekrasno vidjeti nekoga tko je fleksibilan i tko izgleda kao da s lakoćom obavlja sve ili da mu svaka vježba lakše ide, a kad mi trebamo sami poraditi na tome, ne da nam se.

Nedostatak fleksibilnosti dovodi do bolova u mišićima, smanjene energije, loše posture, bolnih leđa, smanjene mobilnost tijela, ozljede...

Svi možemo postati fleksiilni, bez obzira na dob i spol! Često osobe misle da imaju previše godina i da im je fleksibilnost nedotižna ili da nakon „100 godina“ nevježbanja nemaju šanse za razvoj fleksibilnosti. Dobra vijest je da se fleksibilnost može POBOLJŠATI u svakom životnom razdoblju.

Naravno, fleksibilnost je puno lakše postići u najranijoj dobi u djetinjstvu. Nakon toga ona opada. No, moguće ju je održavati redovitim vježbanjem. Također, žene su puno fleksibilnije od muškaraca. Dakle ako radite na tome, fleksibilnost se može ponovno razviti u bilo kojoj dobi. Jedino što se razlikuje je to da što smo stariji, to nam više treba za razvoj fleksibilnosti.

Stretching (vježbe istezanja) provode se na kraju svakog sata vježbanja. Istezanje se nikako ne smije izostaviti ni preskakati, te bi trebalo biti obvezan dio sata.

Dobrobiti istezanja:

- Povećavamo amplitudu pokreta

- Sprječavamo mogućnost ozljeda

- Ubrzavamo oporavak

- Smanjujemo upalu mišića

- Učimo pravilno disati i opuštati tijelo

- Poboljšavamo samosvijest i kontrolu tijela

- Smanjujemo bolove

- Smanjujemo napetost mišića

- Potičemo cirkulaciju

Čim netko pomisli na fleksibilne ljude, prvo na pamet dođu osobe koje vježbaju gimnastiku, ali i jogu. Joga vam uvelike može pomoći prilikom postizanja fleksibilnosti.

Kod nas je odlično što u dvorani imamo jogu za početnike, ali isto tako i jogu za napredne. Tako da možete raditi na svojoj fleksibilnosti ovisno o trenutnom stanju tijela.

Dakle, moguće je biti fleksibilan! Istegnite se! Prodišite i pustite napetost da ode!

Martina SLIVONJA, bacc. Physioth
Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa