Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: EHINACEA

Biljka koja čisti krv
Objavljeno 29. rujna, 2014.
Ehinacea je danas najpoznatija biljka antibiotskog i antivirusnog djelovanja

Crvena rudbekija i pupavica druga su imena ove biljke, koju su sjevernoamerički Indijanci tradicionalno rabili, zajedno s korijenom, za liječenje raznih bolesti, i to naročito rana, ozljeda, infekcija i upalnih stanja organizma.

Ljekoviti sadržaj: eterična ulja, cinarin, alkilamid, fenoli, betain, apigenin, ehinokozid, polisaharidi, borneol, ehinacin, resin, luteolin, poliacetilen, kvercetin, kiseline palmatnska, cikorijska, kaven, klorogenska, inulin, vitamin C, bakar, željezo, jod, sumpor, kalij itd.

Ehinaceu preporučujem poradi vrlo jednostavne uporabe kapsula ehinacee kao odlično zaštitno preventivno i terapijsko prirodno ljekovito sredstvo na raznim putovanjima, kao i pri izloženosti pojačanom stresu i naporu. Ehinacea je danas najpoznatija biljka antibiotskog i antivirusnog djelovanja te se rabi za jačanje imunosnog sustava kao jedan od jačih - djelotvornijih, imunostimulansa kojim pojačava, to jest potiče, umnožavanje limfocita (bijelih krvnih zrnaca) i makrofaga (stanica koje nastaju od monocita a imaju citotoksičnu ili fagocitnu sposobnost), što direktno dovodi do jačanja imunosnog sustava (povećava aktivnost i sposobnost obrambenih stanica) te je rabimo za liječenje slabog imuniteta.

Laboratorijska istraživanja na miševima potvrđuju veliku ljekovitost ehinacee u liječenju abnormalnog rasta stanica, novotvorina - tumora, leukemije (inhibira karcinomne stanice) itd. Ehinacea se ne preporučuje kod autoimunih bolesti, multiple skleroze, AIDS-a, HIV-a itd.

Zapadna pučka medicina rabi je kao antiinflamatorik, antioksidant, antiviral, detoksikant, dermetik, mikocid, regenerator, stimulans; za liječenje: bolesti dišnih organa i puteva, bolesti urinarnog - mokraćnog, sustava, bolesti kože, bolesti uha, bolesti imunosnog sustava, gripe, infekcije, karcinoma, prehlade, raznih upala, rana, slabog imuniteta, tumora, uboda insekta, ugriza pauka, umora, zubobolje, kao i za regeneraciju stanica - čišćenja krvi i organizma.

Ivan LESINGER

Koristi se kod:

- infekcije dišnih puteva i organa, naročito je djelotvorna kod pojava prvih simptoma bolesti

- bolesti krvi (stimulira porast broja bijelih krvnih zrnca)

- alergija (na pelud)

- ozljeda, udaraca, modrica, nagnječenje mišića i tkiva, te rana - - ugriza otrovnih zmija,

- bolesti limfe i gljivičnih infekcija (kandide) te ženskih bolesti

- Chronove bolesti

- bolesti prostate (infekcije)

- umora i iscrpljenosti organizma

- stresa i stresnih situacija te za jačanje općenito psihofizičke kondicije kod pojačanog intelektualnog i fizičkog naprezanja

- poremećaja izlučivanja interferona u organizmu

- bolesti kože, crijeva, bubrega, mjehura i mokraćnih puteva

- malignih bolesti (stimulira razvoj imunoloških T-stanica koje uništavaju karcinomne stanice) te za ublaživanje tijeka bolesti i kemoterapijskog liječenja

- zaraznih bolesti (virus herpesa, sifilis), bolesti uha (upalna stanja)

- zubobolje (svjež korijen stavljamo na bolestan zub)

- nesanice.

Čaj

(za navedene bolesti)

1 jušna žlica usitnjenog korijena ili listova, 2 dl vode

Priprema: Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji 1 sat ako je čaj od korijena, a 15 minuta ako je čaj od listova.

Uporaba: Uzimamo 2 - 4 šalice čaja na dan.

Napomena: Čaj od korijena ima jače djelovanje od listova.

Tinktura

(za navedene bolesti)

200 grama korijena, 1 litra 60-postotnog alkohola

Priprema: Močimo u alkoholu usitnjeni korijen 30 dana uz povremeno mućkanje.

Uporaba: Uzimamo 3 puta na dan 10-15 kapi s malo vode ili čaja, a u početnom stanju bolesti uzimamo odmah 30 kapi s malo vode ili čaja.

Napomena: Tinktura ima jače djelovanje od čaja.

Oblog

(za liječenje ugriza otrovnih zmija i insekata)

Priprema: Listove i korijen očistimo od zemlje te usitnimo u kašastu smjesu, koju stavimo na ugriznu ranu.

Uporaba: Iz rane s pomoću sisaljke ili ustima isišemo otrov i stavimo smjesu te previjemo.

Napomena: Ovaj recept služi kao dodatna edukacija ljubiteljima prirode jer je znano da je najbolji lijek - liječnik sa serumom.

Homeopatija

Kao matična tinktura od korijena ehinacee vrlo je popularna u liječenju raznih infekcija i upalnih stanja, kožnih bolesti te za detoksikaciju cijelog organizma.

Kontraindikacije

Moguće su alergije kod osjetljivih osoba.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike