Novosti
BRODSKI METALSKI DIV SPREMAN ZA TRANSFORMACIJU

U Đuri Đakoviću dvjesto je radnika viška, gase se djelatnosti bez perspektive
Objavljeno 27. rujna, 2014.
Koji će radnici na Zavod za zapošljavanje znat će se u idućih mjesec dana

Nekadašnji metalski div Đuro Đaković iz Slavonskog Broda spreman je za temeljito restrukturiranje u sklopu kojeg će više od 200 radnika biti proglašeno tehnološkim viškom.

Tvrtki koja je prošlu godinu završila sa 124 milijuna kuna gubitka nedostaje posla, što je jedini uvjet opstanka.

- Došao je trenutak istine - poručuju iz uprave, a Nadzorni odbor prekjučer je usvojio plan restrukturiranja i poslovne strategije tvrtke do 2020. godine.

Spajanje društava

U sklopu restrukturiranja doći će do spajanja pojedinih tvrtki te gašenja ili izdvajanja djelatnosti za koje u Holdingu drže da nemaju budućnost. Tako će se uz Đuro Đaković Holding, u kojem će biti spojene ključne korporativne funkcije, dosadašnjih sedam tvrtki članica Grupe transformirati u tri - ĐĐ Specijalna vozila, ĐĐ Industrijska rješenja te ĐĐ Energetika i infrastruktura, dok će elektromontažerska djelatnost sa svojih 117 radnika biti izdvojena u posebno društvo i u budućnosti putem radničkog dioničarstva biti ponuđena radnicima ili strateškom partneru.

- Da bi Đuro Đaković ostvario svoj plan i 2019. godine bio potpuno transformirana kompanija, mora se smanjiti broj zaposlenih - naglašava predsjednik uprave Holdinga Tomislav Mazal.

Među njima većinu bi trebali činiti oni iz uprave i administracije, a uz otpremnine na Zavodu za zapošljavanje do kraja godine naći će se više od 200 zaposlenih, najavljuje predsjednik uprave.

- Sve je ovo trebalo učiniti i ranije, jer bi efekti ozdravljenja već bili vidljivi. Morali smo doći do zida i shvatiti da dalje ne ide - izjavio je Mazal, svjestan kako smanjenje broja zaposlenih nije najsretnije rješenje. No, dodaje kako i radnici snose veliki teret.

- Restrukturiranje je ključan korak u osiguravanju budućnosti za Đuru Đakovića. Optimizacijom te usmjeravanjem na konkurentsku prednost tvrtke postavit ćemo temelje za financijsku održivost - kazao je Mazal.

Sindikati uznemireni

- Radimo na tome da Đuro Đaković i na izvoznom tržištu bude sinonim za kvalitetu. Tržište EU-a i zemalja u razvoju predstavljaju veliki potencijal za Grupu te sam uvjeren da ćemo uz preustroj taj potencijal maksimalno iskoristiti - naglasio je.

Implementaciju navedenih aktivnosti uprava očekuje do kraja godine, a kompletan program restrukturiranja do sredine 2015.

Sindikati su se uznemirili i još su oprezni s izjavama. Ulaganjem u modernizaciju opreme i proizvodna postrojenja, doći će do smanjenja broja radnika u Grupaciji s trenutačnih 1126 na konačnih 806 zaposlenih (117 elektromontažerskih radnika bit će izdvojeni u posebno društvo). Koji će radnici uskoro završiti na Zavodu za zapošljavanje, znat će se u idućih mjesec dana.

Marija RADOŠEVIĆ

Tomislav Mazal

predsjednik uprave Đuro Đaković

U 17 godina vlasnici izgubili milijardu kuna

U proteklih 17 godina vlasnici su izgubili milijardu kuna. Prošle godine čisti operativni gubitak bio je blizu 65 milijuna kuna, a ni ove godine neće biti manji. Trenutak je da ono što vrijedi u ovoj tvrtki izvučemo na površinu. Ulaganjem u modernizaciju tehnologije, organizacijska transformacija i racionalizacija proizvodnih procesa trebali bi Grupu postaviti na stabilne temelje, a orijentiranjem na izvoz osigurati stabilan rast grupacije, smatra uprava. Za realizaciju procesa financijskog restrukturiranja, uz organizacijski preustroj ključan je i proces dokapitalizacije društva koji je u tijeku.

1126

trenutačno je zaposlenih radnika u Đuri Đakoviću

806

radnika trebalo bi ostati nakon restrukturiranja

SEDAM TVRTKI

ČLANICA GRUPE TRANSFORMIRAT ĆE SE U TRI

Možda ste propustili...