Regija
STOLARSKI POGON

Špurga uspijeva opstati i izvoziti Namještaj iz Gradišta u švedskim hotelima i londonskim pubovima
Objavljeno 27. rujna, 2014.
Imaju 15 radnika, radi se u dvije smjene i plaće su redovite

GRADIŠTE – Iako je ekonomska kriza najviše pogodila drvnu industriju, koja grca u problemima, stolarski pogon Špurga iz Gradišta, smješten u poduzetničkoj zoni Ambarine, uz državnu cestu Vinkovci - Županja, ogledan je primjer kako se i u teška vremena može uspješno poslovati i odolijevati krizi. Čak 97 posto proizvodnje izvoze, ponajprije u Englesku i Švedsku, zatim u Njemačku, a samo mali dio završava na domaćem tržištu. Proizvode stolove, opremu za ugostiteljske objekte pa i za engleske pubove, a rade prema narudžbama za poznatog proizvođača. Do krajnjeg odredišta transportiraju se elementi koji se tamo sastavljaju.

- Počeli smo 1993. kao obrt i izrađivali ulazna i unutrašnja vrata i stubišta, a 2008. prešli smo u ovaj prostor u poduzetničkoj zoni u Gradištu. No tada je već počela kriza i stala stanogradnja, bilo je problema oko naplate, smanjile su se narudžbe, a kredite smo morali vraćati, pa smo razmišljali što učiniti. Izvoz nam je bio rješenje pa smo preko interneta i raznih agenata pronalazili kupce u Engleskoj i Švedskoj. Radili smo što su kupci zahtijevali i sve od masivnog drva. Uglavnom hrast i jasen, a nešto i bukve, i sve to kupujemo od Hrvatskih šuma. No i tu ima povremeno problema jer nam ne isporučuju sirovine koliko nam treba, pa pitaju što će nam toliko drva. To su zastarjela komunistička razmišljanja jer njima nije jasno da netko posluje uspješno i da ima više narudžbi - kaže Ivan Špurga, osnivač i direktor pogona.

Pomažu mu sinovi Elvis, zadužen za pripremu i komercijalu, i Domagoj, koji dizajnira proizvode. Elvis kaže kako je godišnji promet od 2,5 do 3 milijuna kuna i nema problema s naplatom. U početku se radi po “sistemu uplata pa utovar”, ali kada se uvjere da je kupac ozbiljan, isporučuju robu koju on plati za dva tjedna ili kraće i to dobro funkcionira.

- Imamo 15 radnika, radi se u dvije smjene i plaće su redovite, ali osjeća se nedostatak stolara obrtnika jer ih škole ne "proizvode", pa smo naših nekoliko radnika poslali na prekvalifikaciju, a razmišljamo i o stipendiranju budućih stolara - kaže Elvis Špurga, a otac Ivan dodaje kako država svojim nametima koči ovakve pogone da još više proizvode i zapošljavaju.

- To je tako u državi u kojoj odlučuju oni koji nikada nisu ništa napravili ni zaradili - kaže Ivan Špurga.

Priznaje kako je bio ponosan kada je noćio u hotelu u Stockholmu gdje je dio opreme nosio naziv “Špurga Gradište Croatia".

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Elvis kaže kako je godišnji promet od 2,5 do 3 milijuna kuna i da nema problema s naplatom

97

posto proizvodnje izvoze

Za namještaj

od masivnog drva hrast, jasen i bukvu kupuju od Hrvatskih šuma

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike