Magazin
NE POMAŽE NI DR. HOUSE

Totalna zbrka: Ni Outsourcing, ni Spin-Off, nego In-House
Objavljeno 27. rujna, 2014.

Ovima ni dr. House ne bi našao od čega boluju! Tako je odluku Vlade da odustane od outsourcinga i spin-offa te uvede novi model in-house prokomentirao neki čitatelj jednog našeg portala.

I bio je u pravu, jer u Milanovićev odjel Kukurikanja koji se još zove i Vlada doista kao da je ušao neki nepoznati virus koji im svako malo remeti ionako oslabljenu moć suvislog donošenja odluka.

Podsjetimo, riječ je o modelu zbrinjavanja viška zaposlenih i racionalizacije poslovanja pomoćnih službi u javnom i državnom sektoru, koji se, eto, sad zove in-house. Dakle, kako bismo razumjeli o čemu se radi, trkom na Google potražiti prijevod i šire objašnjenje tog do sada u Vladinim planovima nekorištenog pojma.

No, ako nekima model in-house nije na prvu loptu posve jasan, jasno nam je svima kako se strategija kaosa u Vladi nastavlja, odnosno da po svom starom lošem običaju danas kažu jedno, a sutra nešto sasvim drugo. Drugim riječima, javno se predstavi neki plan i program, pa su onda svima usta puna hvale jer, kao, napadaju nas a mi ipak nešto radimo i provodimo reforme zbog boljitka svih vas, morate nas razumjeti, a ako baš i ne razumijete, shvatit ćete kad vam naša odluka bude omogućila da bolje živite pa makar odsad i metlama iz privatnih agencija pospremali hodnike na Markovu trgu.

Zapravo je kao i u nizu prethodnih slučajeva, i ova posljednja odluka rezultat neslaganja između SDP-a i HNS-a kad su neki važni reformski zahvati u pitanju. Sjetimo se problema oko uvođenja poreza na nekretnine, na kamate od štednje i kojekakvih drugih pokušaja donošenja rješenja koja su, kad se s njima nije složio HNS, ili odgođena ili se od njih odustalo. HNS drži u šaci SDP, jer je u pitanju opstanak koalicije, pa kad se Pusićki nešto ne sviđa, Milanović i njegovi ministri iz SDP-a teško da sami mogu progurati neku odluku bez pristanka HNS-a, uključujući i neke od novih zakona. Sve to umnogome narušava vjerodostojnost takve “kukurikave” vlade, pa je i ovaj slučaj s outsourcingom, spin-offom i odnedavno in-houseom rezultat takvog kaotičnog funkcioniranja u vrhu izvršne vlasti.

A da nešto ne štima dalo se naslutiti i iz prošlotjedne izjave ministra financija Borisa Lalovca koji je kazao da se na ovoj “sadašnjoj razini” neće moći uštedjeti te da će “ići outsourcing ili spin-off ili nešto treće, ako ne povećamo učinkovitost.” I, eto, došao je in-house, novi model koji se temelji na prirodnom odljevu radnika, što na konkretnom primjeru znači: kada jedna spremačica ili kuharica ode u mirovinu, neće se zapošljavati druga nego će njezine obveze preuzeti ostale.

- Mislim da je ovo model koji je najmanje bolan, dobit ćemo prostor za tržište, a najmanje je bolan za radnike jer se ništa ne mijenja nikome osim onog dijela koji će tako prirodnim odljevom otići u mirovinu - rekla potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

Iako u Vladi nisu znali reći kolika bi bila ušteda uvođenjem takvog modela, između redaka se moglo zaključiti kako novog zapošljavanja u javnom sektoru više ne bi smjelo biti. “Mi ćemo najvjerojatnije donijeti odluku o zabrani novog zapošljavanja pratećeg osoblja u javnom i državnom sektoru. To znači da ćemo imati određeni prirodni odljev od sljedeće godine”, poentirala je Opačić.

Podsjetimo, upravo je javni, državni sektor, jedna od rak-rana sustava, odnosno problem koji generira nestabilnost u budžetu. Sustav je glomazan i ni jedna vlada nije ga uspjela reformirati. U njemu je trenutno 265.000 zaposlenih u čak 2300 tvrtki i institucija, za što se godišnje u proračunu troši 3,4 milijarde kuna. To je mrak mrakova, koji je Kukuriku vlada pokušala između ostalog i outsourcingom donekle unormaliti, odnosno uštedjeti oko 700 milijuna kuna godišnje, prebacujući dio poslova (čistačice, primjerice), a time i troškova, na privatne agencije. No, kako vidimo, sad se od toga odustalo, a procjene novih ušteda još nema.

Nakon što Vlada prihvati in-house model, proces bi trebao početi od 1. siječnja 2015. Naravno, nakon što se u novom proračunu osigura nova stavka - stavka za usluge. “Do sada naše ustanove tu stavku nisu imale, imale su samo za plaće, a sada će dobiti tu novu stavku za usluge od koje će moći platiti neku uslugu izvana”, zaključila je Opačić.

U Vladi tvrde da će cijeli sustav učiniti funkcionalnijim, no poslodavci im ne vjeruju te poručuju kako se ne štedi tamo gdje bi se trebalo. Ni sindikat nije oduševljen. “Jedini je problem što smo taj model imali i prije pet mjeseci, u međuvremenu sindikati su povukli za rukave 560 tisuća građana i uložili novac i silnu energiju samo da bi na kraju mi svi otkrili toplu vodu”, naglasio je Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

Sve u svemu, ništa novo u načinu na koji Vlada vlada. Ne zna se tko pije, a tko plaća. Kaos je jedina konstanta, sve drugo su nijanse.

Piše: Darko JERKOVIĆ
Možda ste propustili...

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

TEMA TJEDNA: SUPERIZBORNA PRVA TREĆINA

Do nove vlade prije europskih izbora

Najčitanije iz rubrike