Magazin
KNJIGE NA HRVATSKOM

Udžbenike obećali, ali ih nema!
Objavljeno 27. rujna, 2014.

U posljednjim događajima u Vojvodini, u svezi s problemom udžbenika na hrvatskom jeziku, zatražili smo mišljenje od Vesne Pusić, ministrice vanjskih poslova RH. Dobili smo sljedeći odgovor:

- Na svim sastancima sa srpskim dužnosnicima u posljednje dvije godine (a održano ih je nekoliko, od predsjednika Republike do predsjednika vlade, odnosno prvog potpredsjednika vlade te ministra vanjskih poslova) tražili smo da se ispuni obveza tiskanja i osiguranja udžbenika na jeziku i pismu hrvatske nacionalne manjine, kao i upotreba hrvatskog jezika u topografskim nazivima. Tražena je također parlamentarna zastupljenost sukladno s odredbom iz članka 9. potpisanog Sporazuma između RH i RS o zaštiti prava manjina (parlamentarno zastupstvo), kao i zapošljavanje pripadnika hrvatske manjine u tijelima državne uprave, pravosuđa i unutarnjih poslova, zatim otvaranje katedre na Univerzitetu u Novom Sadu i na Pedagoškoj akademiji u Subotici te informiranje na materinskom jeziku.

Vezano uz slučaj donacije ćiriličnih čitanki i gramatike bunjevačkog govora učenicima u Subotici, Pusić podsjeća:

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo je na razgovor otpravnicu poslova Veleposlanstva Republike Srbije u RH kako bi još jednom podsjetilo da smo na svim sastancima sa srpskim dužnosnicima dobili čvrsta obećanja o tiskanju udžbenika na hrvatskom jeziku, ali i da do danas to nije ispunjeno.

U odgovoru se nadalje ističe kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH ne može utjecati na to kako će se netko deklarirati, ali će nastaviti inzistirati na pravu da se Hrvati u Srbiji školuju te da mogu upotrebljavati materinski jezik.

- Na ovoj ćemo temi nastaviti raditi diplomatskim putem, budući da smatramo da je ne treba iskorištavati za pokušaj dizanja rejtinga pojedinih političara i političkih stranaka. Očuvanje identiteta jedne zajednice ozbiljno je pitanje koje treba riješiti, a ne medijski iskorištavati za vlastitu političku promociju. Podsjećamo također da je poštovanje manjinskih prava jedna od temeljnih vrijednosti EU-a, a dio je i pregovaračkog poglavlja - zaključuju u Ministarstvu.(I.BOŠNJAK)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike