Novosti
DUGOROČNI PLAN RAZVOJA ORUŽANIH SNAGA DO 2024.

Hrvatska će do 2016. godine odlučiti treba li nadzvučne avione
Objavljeno 26. rujna, 2014.
Ratna mornarica je skupa i prilično “bezopasna” jer su nam topovnjače bez raketa

Vezani članci

VIJEĆE ZA OBRANU O PADU BORBRENOG ZRAKOPLOVA

Nije kriv zapovjedni lanac, MIG je pao zbog kvara na hidraulici

Ministarstvo obrane dalo je javnosti na uvid Dugoročni plan razvoja (DPR) Oružanih snaga za razdoblje do 2024. godine.

Plan na stotinjak stranica obuhvaća sve rodove vojske, ustroj, doktrinu i planove financiranja u idućih deset godina. Prema DPR-u, iduće tri godine planira se za vojsku izdvajati otpilike isti proračun, nakon čega bi trebalo uslijediti blago povećanje.

O vojnoj doktrini nema mnogo riječi u DPR-u, osim da je njen razvoj na nacionalnoj razini, dok će pojedinci, postrojbe i privremeni sastavi koji se pripremaju za sudjelovanje u NATO zapovjednoj strukturi koristititi izvornu NATO doktrinu.

Zbog reparacije hrvatskih MIG-ova u Ukrajini i (učestalih) rušenja tih aviona, javnosti je najpoznatija problematika zračnih snaga, ali ovaj plan ne donosi rješenje tog problema koji je odgođen do 2016. godine, kada bi se trebalo odlučiti hoće li Hrvatska odustati od nadzvučnih lovaca ili ih zadržati. Postoji i treći scenarij koji uključuje multinacionalni zračni nadzor, ali iz DPR-a se ne iščitava koja solucija je najvjerojatnija, iako i ministar obrane i predsjednik RH favoriziraju opciju samostalnih hrvatskih zračnih snaga. Vjerojatno će, kao i uvijek, novac biti presudan u donošenju ove odluke.

Kopnena vojska

U operativnoj uporabi planira se zadržati 48 tenkova M-84, a jedna tenkovska satnija bit će modernizirana. Planira se završetak opremanja i uvođenje u operativnu uporabu borbeno-oklopnog vozila Patria i modernizacija borbenog vozila pješaštva BVP M-80, uključujući modernizaciju novijim protuoklopnim sustavima i opremanje novim prijenosnim protuoklopnim sustavom. Do 2019. godine Hrvatska vojska trebala bi se naoružati i haubicama od 155 milimetara.

Predviđen je daljnji razvoj roda inženjerije i uvođenje u uporabu mina sa samouništenjem ili samodeaktivacijom, sustava za postavljanje mina sijanjem na daljinu, sustava za brzo otvaranje prolaza u minskim poljima te zamjena lansirnih sustava za brzo premošćivanje i sustava plivajućih mostova. DPR predviđa i opremanje inženjerijskim sredstvima i opremom za opću i borbenu potporu i uklanjanje eksplozivnih sredstava.

Mornarica zastarjela

Planovi za Hrvatsku ratnu mornaricu, koja je možda u najgorem stanju, svode se na samo tri stavke: opremanje obalnim ophodnim brodom, opremanje izvanobalnim ophodnim brodom i opremanje protubrodskim raketnim sustavom. Hrvatske topovnjače (koje su stare i u dosta lošem stanju) nemaju raketno naoružanje. Raketama Bofors RBS-15 koje nosi “Petar Krešimir” istekao je resurs 2000. godine, pa će se slati na reparaciju. Mornarica ima i drugih problema, prije svega organizacijskih jer u mirnodopskim uvjetima trebala bi više služiti za potragu i spašavanje na moru i integrirati se s policijom i lučkim kapetanijama u sustav obalne straže čija bi zadaća bila borba protiv krijumčara i spašavanje života na moru. Iz DPR-a se ne vidi da se stvari kreću u tom pravcu.

Vuk TEŠIJA
PRIORITET JE IMATI BAR JEDNU BRZU I SNAŽNU POSTROJBU

Plan razvoja dobrim dijelom oslanja se na činjenicu da je Hrvatska u NATO-u, tako se prioritetnim smatra opremanje gardijske mehanizirane brigade što predstavlja izravan doprinos realizaciji NATO ciljeva. Drugi prioritet u razdoblju do 2020. je opremanje ostalih postrojbi. U razdoblju od 2021. do kraja 2024. pa i izvan tog razdoblja, pokrenut će se projekti opremanja i modernizacije gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

ANTE KOTROMANOVIĆ

ministar obrane

O zrakoplovstvu će odlučiti stručni tim

Dugoročnim planom razvoja OSRH-a predviđena su i ulaganja u sve tri komponente vojske, izjavio je ministar obrane Ante Kotromanović. "Što se tiče HRM-a, odlučili smo na Vijeću za obranu da ćemo ići u modernizaciju raketa BS15. Gradit ćemo pet obalnih brodova i plan je da od 2020. godine idemo na nabavu jednog vanobalnog broda. Što se tiče HRZ-a, zadržavamo zrakoplovstvo. Iduće godine napravit će tim s ljudima iz MORH-a, odnosno Oružanih snaga i izvana koji su bivši stručnjaci isto, koji bi trebali napraviti studiju o tome kakav tip aviona može Hrvatska podnijeti. Oni će iduće godine donijeti odluku što nama treba”, izjavio je ministar i dodao: “Ne zanemarujemo ni kopnene snage. To je definitivno Patria, s topom 30 mm, to su novi protokolni sustavi koje ćemo vjerojatno dobiti iduće godine. Broj vojnika neće se smanjivati, ali broj generala hoće, a administracija se već smanjuje.”

Možda ste propustili...