Kultura
MAGISTAR KOSTIMOGRAFIJE U PROFESIONALNIM VODAMA

Neven Mihić: Ručno sam “ofarbao” 40 metara tkanine za kostime
Objavljeno 26. rujna, 2014.
Nakon “Akvarela” u Komediji, u listopadu ga očekuje “La Boheme” u HNK-u Osijek

Od 2002. do 2006. bio je član plesne skupine osječkog HNK-a, potom se, 2006., predstavio na Fashion Incubatoru.

Sljedeće godine već se predstavlja na studentskoj izložbi, a 2008. prima i svoju prvu od nekoliko nagrada za modnu kreaciju, među kojima je i ona za Top studenta. On je Neven Mihić, 26-godišnji magistar kazališne kostimografije, pred kojim su dvije velike premijere - jedna sutra u Zagrebu, a jedna za desetak dana u njegovu rodnom Osijeku!

U novoj je kazališnoj sezoni dobio priliku raditi kostimografiju za “Spli'ski akvarel”, kultnu operetu Ive Tijardovića! Predstavu je režirao Richard Simonelli, a svečana je premijera u subotu, 27. rujna, u zagrebačkom Kazalištu Komedija.

Uz to, Neven je radio na još dvije velike predstave - u pulskom Teatru Naranča na “Tri mušketira” (režija Majkl Mikolić, premijera 20. rujna) te u osječkom HNK-u “La Boheme” (premijera 10. listopada). Nakon sinoćnje pretpremijere Nevena i ekipu sutra očekuje i velika premijera, a to uključuje i veliko uzbuđenje.

- Veliko mi je zadovoljstvo raditi ovako veliku predstavu, i to glazbenu, jer mi je opereta jedan od najdražih žanrova! U predstavi sudjeluje velik broj ljudi: solisti, zbor i balet. Osnovni stil predstave je akvarel, koji smo koristili na mnogim kostimima, a ručno sam ofarbao više od 40 metara tkanine, uglavnom kepera i platna, koji su najbolji za to! Kostimi su u tonovima plave boje, od najsvjetlije do najtamnije, a bojenje kostima novo mi je iskustvo, jer se radi o velikoj količini tkanina. Bojilo se i tijekom ljeta, sve do rujna (prsluci, suknje, pregače itd.) - ističe Neven.

U predstavi se osim “splitskog” puka pojavljuju Turčin s Turkinjama balerinama, Slavonke i Slavonci te na kraju vrličko kolo.

- U predstavi mi je najzanimljiviji lik Perine Štrambere, kojoj sam osmislio kostime s citatima mornarskog stila iz 30-ih godina prošlog stoljeća! Glavnu ulogu Marice pjeva Osječanka Danijela Pintarić, u alternaciji s Anom Zebić! Nakon premijere te predstave očekuje me rad na operi “La boheme” u osječkom HNK-u, koju režira Petar Vujačić - uzbuđen je Neven, kojega je njegova slavonska publika u srpnju ove godine mogla upoznati i na jednoj od njegove četiri samostalne izložbe kazališnih kostima i skica u Muzeju Slavonije, u sklopu Osječkog ljeta kulture - “Kazališne zgode i nezgode”.

Narcisa VEKIĆ

Jedna premijera očekuje ga sutra u Zagrebu, a druga za desetak dana u njegovu rodnom Osijeku

PREMIJERA ZA PREMIJEROM

Iako i ova tri naslova već znače mnogo posla, i iako je do kraja godine ostalo još tri mjeseca, iza mladog kostimografa mnogo je posla samo u ovoj kalendarskoj godini. Uključuje to premijere mjuzikla “Audicija” u Komediji, predstave za turiste u Nacionalnom parku Brijuni u režiji Petre B. Blašković “Kupelwieser na Brijunima”, mjuzikla za djecu “Herkul” za Teatar Naranča te prošle godine za isto kazalište mjuzikle za djecu “Mala sirena” i “Ivica i Marica”... Osječka ga publika svježe pamti i po kostimima za predstavu Mire Perić Kraljik “Hana i Hana”...

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike