Regija
NEOBIČAN STANOVNIK U CENTRU BELOG MANASTIRA

Tri dana središnjim trgom šeće - roda!
Objavljeno 25. rujna, 2014.
''Busiju'' je najprije imala na krovu slastičarnice Kod Slatkog

BELI MANASTIR - Već tri dana belomanastirski središnji trg ima neobičnog stanovnika. U ponedjeljak oko podneva na njega je doletjela bijela roda i, čini se, s njega ne misli tek tako otići. ''Busiju'' je najprije imala na krovu slastičarnice Kod Slatkog, s kojeg je promatrala rijeku ljudi, najviše učenika, koji su u Beli Manastir došli vlakom ili autobusom. Sat-dva poslije odlučila je promijeniti lokaciju, pa je preletjela cestu i spustila se na jedan od brojnih ravnih krovova belomanastirske Ljepotice. Iskustvo od ponedjeljka ponovila je u utorak i jučer. Neko vrijeme družila se s prolaznicima središnjim trgom, ali ne s visine, već s tla. Bila je meta brojnih objektiva, a neki su s njom podijeli i doručak, najčešće pecivo. Zbog samo njoj poznatih razloga odlučila je promijeniti mjesto pa je poletjela do nekoliko metara udaljenog rasvjetnog stupa i s njega nastavila promatrati što se oko nje događa. Nije joj smetao ni jak vjetar koji je počeo puhati sa sjevernog dijela trga.

- U biti, ovakvo ponašanje rode nije toliko neuobičajeno - kaže baranjski ornitolog Tibor Mikuška, naglašavajući kako ne može reći hoće li roda ostati ili odletjeti. Iako se na portalima može pročitati kako seoba roda završava u listopadu, Mikuška tvrdi da rode iz naših krajeva odlaze krajem kolovoza, a tek rijetke početkom rujna.

- Ako je roda stara, vjerojatno je osjetila da ne može izdržati put do južnih krajeva, ali postoji mogućnost da je mlada i kasno izlegnuta. Ako može letjeti i tražiti hranu, ne mora značiti da kod nas neće preživjeti zimu. Rodama, naime, nisu toliki problem niske temperature koliko činjenica što na poljima nema hrane, voluharica, kukaca, žaba i slično - objašnjava, ističući kako je dobro što se ne boji ljudi, jer tako može primati hranu tijekom zimskog dijela godine. Najbolje je, nastavlja, davati joj sirovu hranu, poput ribica, pilećih jetrica i sličnih namirnica.

- Nije rijetkost da rode, u potrazi za hranom, odlaze na odlagališta otpada i hraneći se tamo prežive zimu - tvrdi. Belomanastirska roda, u svakom slučaju, ako ovdje odluči prezimiti, ne bi bila ni prva ni zadnja. Prošlu baranjsku zimu, naime, preživjelo je nekoliko primjeraka. Dvije su primijećene uz Dunav, a jedna na dimnjaku župnog dvora u Branjinu Vrhu. Potonja je ''nestala'' tek nakon što je počelo trovanje voluharica na poljoprivrednim površinama, pa se pretpostavlja da je uginula.

Ivica GETTO
PEDESETAK RODINIH GNIJEZDA

Tijekom posljednje akcije prebrojavanja rodinih gnijezda, u Baranji ih je evidentirano pedesetak. Najviše rodinih gnijezda zabilježeno je na područjima općina Draž i Bilje, puno ih ima u okolici Kneževih Vinograda, a jedno gnijezdo nalazi se i u Belom Manastiru. Uvijek su zanimljiva i nova gnijezda, poput onog prošlogodišnjeg u Karancu, čiji stanovnici tvrde da su se rode u njihovo mjesto vratile nakon više od 30 godina. Najveće kolonije ovih ptica, što se Hrvatske tiče, nalaze se uglavnom uz očuvane predjele Save i Drave - PP Lonjsko Polje, PP Kopački Rit te Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, što ih čini glavnom, možda i posljednjom, frontom za očuvanje bioraznolikosti u ovom dijelu Europe.

Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike