Kultura
FESTIVAL DJEVOJAČKIH ZBOROVA

Mlade Brevisice u Poznanu održale čak četiri koncerta
Objavljeno 25. rujna, 2014.
Festival nije natjecateljski, nego su organizatori odabrali zborove preko kvalifikacija iz siječnja

Osječki Djevojački zbor Brevis nastupio je protekloga vikenda na 1. međunarodnom festivalu djevojačkih zborova TrillMe u poljskom gradu Poznanu, gradu koji ponosno nosi titulu poljske prijestolnice zborskog pjevanja.

Riječ je o jedinstvenom umjetničkom događaju tog tipa u Europi. Festival je namijenjen zborovima djevojaka do 19 godina. Inicijator i domaćin festivala jedan je od najistaknutijih djevojačkih zborova u Europi – djevojački zbor Skowronki. Na festivalu je nastupilo ukupno sedam djevojačkih zborova iz Mađarske, Poljske, Srbije, Ukrajine i Brevis iz Hrvatske.

- Festival nije natjecateljski, nego su organizatori preko kvalifikacija, održanih u siječnju 2014., odabrali zborove koji će predstavljati glazbu zemalja iz kojih dolaze, održati nekoliko reprezentativnih cjelovečernjih koncerata i sudjelovati u praizvedbi skladbe What is music, poljskog skladatelja Marka Raczyńskieg za dva zbora, soliste, klavir i udaraljke - ističe dirigentica, izv. prof. art. Antoaneta Radočaj-Jerković.

Mlađi sastav zbora Brevis, koji čine djevojke od 12 do 18 godina, nastupio je u Poznanu čak četiri puta, na koncertima u dvorani Liceuma Karola Marcinkowskiega, u kazališnoj dvorani Lejery i u velikoj koncertnoj dvorani Sveučilišta u Poznanu. Kao najsvečaniji događaj treba izdvojiti veliki gala koncert održan u velikoj auli Sveučilišta u Poznanu, na kojem su se brevisice predstavile izborom iz svog hrvatskog repertoara.

Pred prepunim gledalištem, koje ima gotovo tisuću mjesta, osječke pjevačice nastupile su pod vodstvom dirigentice Antoanete Radočaj-Jerković i uz klavirsku pratnju Davora Dedića i osvojile srca poljske publike, koja ih je nagradila ovacijama.

- Radost uspjeha još je značajnija zbog činjenice da je većini mladih pjevačica ovo bio prvi inozemni nastup te da su svojim izvedbama dostojno predstavljale ime zbora Brevis, koje u svijetu zborskog pjevanja već godinama znači izvrsnost i kvalitetu - napominje ponosna dirigentica, inače prodekanica za nastavu i studente Umjetničke akademije u Osijeku.

Narcisa VEKIĆ

Radost uspjeha još je značajnija zbog činjenice da je većini mladih pjevačica ovo bio prvi inozemni nastup

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike