Dome slatki dome
BLISTAVO ČISTA UZ NEKOLIKO TRIKOVA

Najčešće pogreške prilikom čišćenja kupaonice
Objavljeno 25. rujna, 2014.

Iako izgleda čisto, u kupaonici najčešće pravimo nekoliko pogrešaka koje mogu utjecati na zdravlje.

Zubna četkica preblizu WC školjke

Ako vam se četkica za zube nalazi bliže od 1.8 metara od WC školjke, postoji opasnost da aerosolne čestice iz toaleta lete svuda po kupaonici kada pustite vodu, navodi se u članaku iz novina Sveučilišta Harvard. Zato, spustite poklopac daske kada puštate vodu i često mijenjajte četkicu za zube. Ali nikako je nemojte prekrivati nečim jer će se u vlažnoj sredini koja se stvara u futroli za četkicu razviti više mikroorganizama nego kad stoji na otvorenom.

Predugo se koristite istim ručnikom

Loša vijest za sve one koji ne vole prati rublje: bakterije obožavaju vlažne ručnike. Kada se ponovno koristite njima, bakterije se prenose s ručnika na vas. Ako imate bilo kakvu ranu, možete se inficirati bilo čime što se nalazi na ručniku. Ako dijelite ručnik s nekim, mijenjajte ga svaki dan, a ako ga koristite samo vi, mijenjajte ga najmanje jednom tjedno.

Dugo se koristite istom mrežicom za kupanje

Nemojte se previše vezivati uz mrežicu za kupanje jer je morate baciti svaka tri do četiri tjedna ako je od prirodnih materijala, a svakih osam ako je od umjetnih. Jedna studija pokazuje da se neke bakterije mogu spontano razviti za samo 24 sata na vašoj mrežici, zato budite oprezni.

Ne perete ruke dovoljno dugo

Pranje ruku najefektivnija je stvar koju možete učiniti kako biste spriječili širenje infekcija, ali većina nas to čini na pogrešan način. Jedna je studija pokazala da čak 95 posto ljudi pere ruke manje od 15 sekundi. Preporučuje se da 20 sekundi trljate detaljno ruke jednu o drugu. Možda vam djeluje previše, ali sigurno je bolje nego da provedete tri dana u krevetu zbog gripe koju ste dobili nepranjem ruku.

Prevelika zavjesa za kadu

Na mjestu gde zavjesa dodiruje kadu i gde se savija obično se stvara plijesan i naslage kamenca. Najjednostavniji način da to izbjegnete je da skratite zavjesu nekoliko centimetara na dnu i sa strane kako bi savršeno odgovarala veličini vaše kade.

Hodate bosi po kupaonici

Mislite da je daska WC školjke najodvratnije mjesto u vašoj kupaonici? Pogrešno. U jednoj studiji otkriveno je da na podu ima najviše bakterija, čak milijun po centimetru kvadratnom, i to je 200 puta više nego na sanitarijama. Zato redovito čistite pod kupaonice i koristite papuče kad izlazite iz kade.

Ista spužva za sve površine

Održavate li istom spužvom kadu, ogledala, umivaonik i toalet? Spriječite širenje bakterija tako što ćete odvojiti više od jedne spužve za različite površine koje ćete redovito čistiti. Jedna studija pokazala je da ako stavite spužvu u mikrovalnu pećnicu, ubit ćete 99,9 posto bakterija, kao i u perilici posuđa.

Koristite jake kemikalije za čišćenje

Svakako, kada čistite kupaonicu, želite potpuno ubiti bakterije koje izazivaju infekcije i bolesti. Ali, bit ćete iznenađeni kad saznate koliko proizvoda kojima se koristite može negativno utjecati na vaše zdravlje. Ako želite čistiti potpuno prirodno, prerežite grejpfrut ili limun i polovicama s dosta soli trljajte površine. Uklonit ćete sve mrlje, a kupaonica će vam divno mirisati.

Pretjerujete sa šamponom

Čak 93 posto odraslih gotovo svakodnevno pere kosu, što je prema nekim stručnjacima previše. Naše vlasište samo proizvodi prirodna ulja koja su najbolji regenerator za kosu, a previše šamponiranja uklanja ta ulja. Međutim, ako imate prirodno kosu koja se brzo masti ili se bavite poslom gdje se često prljate, onda slobodno perite često kosu. (J.Kn.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike