Dome slatki dome
IDEALAN ZA DEKORIRANJE

Puno je načina na koje možemo naglasiti zidove u prostoru
Objavljeno 25. rujna, 2014.
Izrazito trendovska dekoracija zida je opeka

Zid je osnovni element svakog prostora i stoga idealan za dekoriranje. Okomite plohe u prostoru doživjet ćemo puno intenzivnije od horizontalnih pa je jako važno ostvariti vizualni sklad u toj dimenziji.

U prostoriji je poželjno naglasiti jedan zid, a sve ostale prilagoditi zadanom izražaju.

Puno je načina na koje možemo naglasiti zid - to mogu biti konstruktivni elementi poput stepenica ili galerije te otvori velikih dimenzija ili oblika. To su najčešće elementi koji su već zadani u prostoru ili se ostvaruju rekonstrukcijama i adaptacijama.

Rasvjeta, obloge...

Razni dekorativni elementi, rasvjeta, obloge ili zelenilo detalji su koje možemo primijeniti bilo kada i gdje.

Ako zid naglašavate stubištem, poželjno je materijale i boje povezati s elementima namještaja u prostoru. Najizražajniji elementi stubišta su gazišta i ograda. Stil obrade stubišta uvelike će utjecati na stilsku odrednicu prostora. Ako se odlučite za minimalističko stubište, prostor će izgledati prozračno i moderno, a pri tome ćete moći birati između velikog broja stilova koje želite unijeti u prostor.

Bilo da se radi o prozorima bilo o stijenama ili vratima, otvore velikih dimenzija naglasite dekorativnim zastorima. Kombinacija prozračnog stakla i gustih tkanina te otvorena pogleda stvorit će vrlo izražajnu plohu u prostoru. Uz velike staklene plohe kombinirajte vizualno lagane elemente namještaja kako bi dojam prostornosti bio potpun. Stakleni stol ili niska garnitura za sjedenje bit će odličan odabir.

Slike velikog formata

Galerijske prostore ukrasite slikama velikog formata ili visećom rasvjetom koja se proteže kroz obje etaže. Vrlo je važno naglasiti vertikalnost, jer će pojačati osjećaj profinjenosti i snage prostora.

Zidne obloge vrlo su čest element dekoriranja zida. Izrazito trendovska dekoracija zida je opeka. Odlično podnosi miješanje stilova, od minimalističkog, preko rustikalnog, sve do klasičnog ili industrijskog. Opeka je jedan od najstarijih građevnih materijala i daje izuzetan osjećaj ugode i topline u prostoru. Takvim trendovskim odabirom nećete pogriješiti. Odlično se kombinira i s grubim i s finim materijalima pa su kreativne mogućnosti uređenja prostora izuzetne.

Trendovske keramičke obloge u imitaciji kamena, cementa ili betona idealne su za postavu u pozadini garniture za sjedenje ili TV uređaja.

Vrlo jednostavan element dekoracije zida su police neobičnih oblika. Kada primjenjujete tu vrstu dekoracije, pripazite na ostale elemente u prostoru, kako ne bi postao preopterećen materijalima, oblicima i bojama. Neobične oblike primijenite u nježnim bojama, a ostale elemente u vrlo jednostavnim formama.

Posljednjih su godina izuzetno popularni tzv. okomiti vrtovi. Mogu se primjenjivati u unutrašnjim i vanjskim prostorima, a stvaraju izuzetnu prostornu atrakciju. Takav zid može biti prostorno izdvojen, ili njegov sastavni dio. Kombinacijom kvalitene rasvjete i atraktivnog zelenila stvorit ćete pogled u kojemu ćete zasigurno uživati.

Takvi zahvati nisu zahtjevni, ni vremenski, ni financijski pa svakako odlučite uljepšati pogled u svom domu!

Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl. ing.arh.
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna