Regija
PROJEKT UDRUGE OSOBA S INVALIDITETOM GRADA SLATINE

Uključivanje „nevidljivih“ u zajednicu
Objavljeno 24. rujna, 2014.

SLATINA – Na početnoj konferenciji projekta Pomoć „nevidljivim“ osobama, koji je pokrenula slatinska Udruga osoba s invaliditetom, projekt su predstavile koordinatorica Diana Zelenka i njegova voditeljica Renata Butka, a pohvalu angažiranju udruge na aktivnostima koje pridonose kvalitetnijem življenju i lakšem uključivanju „nevidljivih“ osoba u zajednicu izrazili su zamjenica virovitičko-podravskog župana Sanja Bošnjak, pročelnik Ureda gradonačelnika Slatine Radenko Pavić, zamjenica ravnateljice Razvojne agencije Vidre Neda Martić i načelnik općine Mikleuš Milan Dundović. O iskustvima i životu s osobnim pomoćnikom govorio je član udruge Tomislav Mađarević iz Noskovaca, a LAG Marinianis i Gradsko društvo Crvenoga križa Slatina kao partnere u projektu predstavili su Ivana Češek i Vladimir Jelenčić.

Projekt Pomoć „nevidljivim“ osobama financira se iz sredstava socijalnog fonda EU-a, a vrijedan je 220.573 eura. Namijenjen je osobama s invaliditetom starije životne dobi i bit će uključeno 70 korisnika, od toga s područja grada Slatine 20 i s područja svake od pet općina u okruženju po deset korisnika. Uz posebnu edukaciju za pružanje usluga tim ljudima, sedam žena starijih od 45 godina, koje imaju male izglede za uključivanje na tržište rada, bit će zaposleno na poslovima pomoći u kući, od nabave namirnica, plaćanja računa, podizanja lijekova i svih obveza koje jedna osoba ima prema sebi i prema državi. Tri muške osobe bit će zaposlene na težim poslovima, na okućnicama, od cijepanja drva i košnje trave do sitnih popravaka u domaćinstvu.

Kroz provedbu projekta do izražaja je došlo umrežavanje na lokalnoj razini, što se inače i očekuje u civilnom sektoru radi korištenja primjera dobre prakse i prenošenja iskustava.

– Udruga je potpisala i dvije partnerske izjave za projekte iz socijalnih fondova koji su u tijeku, to su partnerstva s Domom zdravlja u Osijeku i osječkom Umjetničkom akademijom. Kroz te projekte pokušat ćemo uvesti rehabilitaciju tijekom cijele godine za vrijeme trajanja projekta te dobiti podršku i napredovati u kreativnim radionicama, konkretno u keramičkoj radionici, a za ljude koji imaju sklonosti umjetničkom izražavanju, da dođemo do prepoznatljivog i komercijalnog suvenira - kaže Anđelka Zelenko, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Slatina.

Projekt Pomoć „nevidljivim“ osobama počeo je potpisivanjem ugovora 18. kolovoza i trajat će 18 mjeseci, do 17. veljače 2016. godine.P.Žarković

Projekt Pomoć „nevidljivim“ osobama financira se iz sredstava socijalnog fonda EU-a, a vrijedan je 220.573 eura

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike