Regija
TREĆA GENERACIJA MLADIH ČUVARA PRIRODE

O zaštiti prirode brinut će
se još 24 mlada čuvara
Objavljeno 23. rujna, 2014.
Učenici 7. razreda pohađaju obuku na terenu uz učitelje i trenere iz Javne ustanove

SOVSKO JEZERO - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije u okviru preventivnih i edukativnih djelatnosti i radi razvijanja pravilne orijentacije prema prirodi treću godinu organizira u osnovnim školama „Mlade čuvare prirode“. Učenici 7. razreda pohađaju obuku i praktičan rad na terenu uz učitelje i trenere iz Javne ustanove te se osposobljavaju za pravilno ponašanje u prirodi, snalaženje i orijentiranje u prirodi pomoću karte i kompasa, prolaze rad s nadzornicima prirode – rendžerima, proučavaju lokacije zaštićenih prirodnih vrijednosti svoje županije, uče promatrati prirodu, njenu bioraznolikost i kako je očuvati, prepoznati vrste drveća po listu, prepoznati određene vrste ptica...

- Učenici sve vrijeme obuke vode radne bilježnice, a po završetku edukacije osiguravamo im kape, majice, ruksake i radne bilježnice za dalji rad, dok ekipa iz škole dobiva dalekozor, kompas i povećalo za grupni rad. Iz svake škole, a ove godine je uključeno u program šest škola, uključena su po četiri učenika, koji su dobili i diplomu i iskaznicu, te promovirani u „mlade čuvare prirode“ – istaknuo je dr. sc. Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove, te izrazio nadu da će netko od njih možda i svoj budući poziv vezati uz zaštitu prirode.

Promovirana su 24 „mlada čuvara prirode“ iz OŠ fra Kaje Adžića Pleternica, Julija Kempfa Požega, braće Radić Pakrac, Dragutina Lermana Brestovac, Grigora Viteza Poljana i Stjepana Radića Čaglin. Promociji je nazočio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji im je uručio diplome.

– Ponosan sam što ste vi najbolji u svojim razredima iz šest škola, od danas pa ubuduće osobe koje će čuvati ovaj naš prelijepi prostor. Nalazite se na mjestu gdje su već davno neki ljudi zaključili da se ovaj prostor mora zaštititi i sačuvati, jer ono što smo naslijedili od nekih generacija prije nas moramo sačuvati za buduće generacije. Vi ćete se brinuti o zaštititi prirode i u svojim školama, mjestima stanovanja i na drugim prostorima, a prenesite svima neka ne bacaju smeće, neka ne uništavaju, nego da se zajedno brinemo o prirodi – rekao je Tomašević

- Ovo su odlični učenici koji su uključeni i u rad naše učeničke zadruge Cucurbita koji su i tamo vrlo aktivni. Ovdje im se sviđa jer se veći dio nastave bazira na praktičnom radu izvan učionice i kabineta, u prirodi, tako da je osjete, osluhnu, dožive u punini – rekla je Maja Davidović, nastavnica prirode, društva i biologije i voditeljica učeničke zadruge u OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu.

- Prvi put sam ovdje na Sovskom jezeru i sviđa mi se, posebno zbog toga što je to ostatak Panonskog mora. Sviđa mi se pomisao da budem mladi čuvar, mladi rendžer, a ovo naučeno primijenit ću u svojoj sredini, uz rijeku Orljavu, u šumi, u školi, svojim kolegama u razredu koji će me poslušati - istaknuo je David Knežević iz Vilić Sela.

- Ovdje na jezeru mi se sviđa ova zaštićena priroda, ali i osjećaj da sam ja sada čuvarica te prirode, ovih staništa biljaka i životinja. Inzistirat ću da me u razredu učenici koji nisu prošli ovu obuku slušaju i ponašaju se u prirodi na moju preporuku. U školi se mora voditi računa da se ne zagađuje okoliš i da se posadi više cvijeća – poručila je Irena Pojer iz Čaglina.(AGM Kruna)

BROJENJE ZAŠTIĆENIH VRSTA

Mladi čuvari prirode u sklopu aktivnosti Javne ustanove sudjelovat će u promatranju prirode, brojenju zaštićenih vrsta biljaka, npr. kockavice koje ima samo još na nekim livadama i močvarnim područjima. Također će sudjelovati u akcijama čišćenja prirode od utjecaja čovjeka.

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike