Regija
DJEČAK IZ BOŠNJAKA BORI SE S TEŠKOM BOLEŠĆU

Operacija u Njemačkoj omogućit će petogodišnjem Gabrijelu hodanje i učenje
Objavljeno 24. rujna, 2014.
Neliječeni hidrocefalus doveo bi do teškog oštećenja i pomicanja moždanog tkiva

BOŠNJACI – Petogodišnjeg Gabrijela Marinovića iz Bošnjaka za nepuna dva mjeseca očekuje teška operacija u Njemačkoj. Dječak boluje od hidrocefalusa. Riječ je o proširenju komora mozga zbog povećanja pritiska u središnjem živčanom sustavu prouzročenog povećanom količinom cerebrospinalnog likvora, odnosno moždane tekućine. Naziv potječe od grčkih riječi hydro, što znači voda i cephalus - glava, pa se često koristi i termin vodena glava. Važno je da se liječenje počne što prije, kako bi se spriječilo znatnije oštećenje moždanog tkiva. Na se taj način velikom broju djece omogućava gotovo potpuno normalan razvoj, uz dostizanje prosječne ili čak natprosječne inteligencije, ali i uz pojavu blažih smetnji, primjerice, problema s vidom, nespretnosti, otežane koordinacije… Neliječeni hidrocefalus doveo bi do teškog oštećenja i pomicanja moždanog tkiva, što bi u većini slučajeva bilo fatalno.

– Gabrijel ima urođeni hidrocefalus koji je prouzročilo krvarenje u mozgu u vrijeme trudnoće, što u Osijeku nisu mogli otkriti. To su nam rekli liječnici u Njemačkoj. Ondje smo u kolovozu s Gabrijelom bili na monitoringu i liječnici su utvrdili da u jednom satu ima čak od 30 do 40 raznih vrsta napadaja - rekao nam je dječakov otac Petar. Gabrijel zna reći desetak riječi, lijeva ruka i noga su mu 80 posto oduzete, hodati može vrlo teško, samo uz nečiju pomoć, a čim malo izgubi koncentraciju glava mu klone i potpleće se.

- 24 sata dnevno s njim netko mora biti. On nam ne zna reći kada ima napadaj. Samo se odjednom smiri, skupi, naglo se trzne, baci u lijevu stranu, a u posljednje vrijeme napadi su sve jači i jači. Operacija je predviđena za 19. studenoga i veliki su izgledi da Gabrijel ozdravi.

- Liječnik nam je rekao da će mu tom vrstom operacije dati mogućnost hodanja i učenja, a ruka bi mu bila u malo lošijem stanju nego sada, no uz rehabilitaciju, koja traje 27 dana, a moguća je samo u Švicarskoj i Njemačkoj, vjeruje da bi se ona mogla dovesti u puno bolje stanje nego što je sada - kazao je.

- Pritom će se primijeniti određena vrsta robota, koji će Gabrijelu preko elektroda izravno u mozak slati impulse za određene pokrete - objasnio nam je otac Pero. Upravo je rehabilitacija najveći problem, jer će je roditelji morati platiti sami, a prema predračunu riječ je o 11.000 eura. Teška i dugotrajna bolest djeteta financijski je iscrpila supružnike Marinović, koji uz Gabrijela imaju još dvoje djece.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Pomozimo Gabrijelu

Obiteljski prijatelj Mario Vinković pokrenuo je preko Facebooka akciju prikupljanja pomoći i pozvao sve ljude dobre volje da pomognu i svojim prilozima malom Gabrijelu omoguće rehabilitaciju i ozdravljenje. Svi oni koji mogu i žele pomoći mogu to učiniti uplatom na broj tekućeg računa HR31 2340 0093 2019 5570 3 otvorenom u PBZ-u na ime Petar Marinović.

11.000

eura stoji rehabilitacija

Možda ste propustili...

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike