Regija
ROTARY BUSINESS FORUM U VINKOVCIMA

Predavanja o energiji iz obnovljivih izvora
Objavljeno 23. rujna, 2014.

VINKOVCI - Rotary klub Vinkovci 1937 održao je Rotary Business Forum o temi ''Energija iz obnovljivih izvora šumske i poljoprivredne mase'' uz podršku Rotary Distrikta 1913. Posjetitelji su mogli poslušati izlaganja Hrvoja Merkija, izvršnog direktora tvrtke Biodizel Vukovar, Željka Sučića, direktora Šumske biomase, te Davora Adžića, vlasnika tvrtke Landia.

- Organizirali smo forum kako bismo pokazali učinkovitosti stvaranja energije iz biomase, bioplina, otpadnih masa i gnojiva. Što se tiče primjenjivosti, možemo reći da se u Vukovarsko-srijemskoj županiji korištenje primjenjuje u Ivankovu i Tordincima. Na ovom forumu sudjelovali su članovi drugih klubova, kao i zainteresirani građani - rekao je Bosiljko Stanić, predsjednik Rotary klub Vinkovci 1937.

- Na predavanju sam govorio o obnovljivim izvorima energije s tim da je naglasak na proizvodnji bioplina iz poljoprivredne biomase i proizvodnji električne energije iz bioplina. To je jedan od oblika obnovljivih izvora energije kada se iz stajskog gnojiva i ostale poljoprivredne biomase u koje spadaju silaža kukuruza, silaža raznih biljaka koje imaju dobar energetski potencijal, fermentacijom dobiva bioplin te se iz bioplina dobiva električna energija koja se distribuira u mrežu. Ono što ostane nakon fermentacije koristi se kao prirodno gnojivo i vraća natrag na oranicu. U Hrvatskoj je potencijal puno veći nego što imamo postojećih bioplinskih postrojenja. U prezentaciji sam ukazao na činjenicu da bi malo veća obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogla investirati u bioplinsko postrojenje, jer proizvodnja bioplina je vrlo isplativa s obzirom na poticaj, a znatno bi se poboljšala njihova likvidnost - istaknuo je Adžić.

Hrvoje Merki prezentirao je proizvodnju biodizela u Hrvatskoj, gdje je govorio o prednostima i nedostatcima ove proizvodnje, dok je Željko Sučić govorio o projektima koji su aktualni i koji će se u budućnosti razvijati o pitanju korištenja drvne sječke, šumske biomase, kao obnovljivog izvora energije. Na forumu je sudjelovao i guverner Rotary Distrikta 1913 Tomislav Marević.M.Kokaj

Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike