Regija
NOVOGRADIŠKA POSAVINA BEZ PITKE VODE

“U vodi se ne možemo čak
ni prati, žuta je kao oranje”
Objavljeno 23. rujna, 2014.
Stanovnici strahuju za zdravlje, boje se i kvarova bojlera i perilica

NOVA GRADIŠKA/OKUČANI- Drugi put u mjesec i pol novogradiško i okučansko područje zbog obilnih je kiša opet bez pitke vode. Bujični vodotoci zamutili su izvore iz kojih se crpi voda, a u selima okučanske općine uz vodu iz vodovoda zamućeni su i bunari. Stanovnici se žale iako se pitka voda svakodnevno doprema cisternama.

- Pa to je problem koji nas tišti godinama, ne možemo je ni piti ni prati se u njoj, žuta je kao oranje - kaže starija mještanka Okučana.

- Stradat će nam i bojleri i 'veš-mašine', a da ne kažem kako je 'veš' žut i neopran. Tako se bojim i za djecu koja se kupaju u prljavoj vodi. Vodu iz cisterni uzimamo za piće i kuhanje. Dosadilo je i to... - kaže 40-godišnja Marija B. iz Nove Gradiške.

Građani su nezadovoljni i zbog toga što im računi za vodu nisu smanjeni iako je takvih obećanja bilo. No kako doznajemo, nisu ih mogli smanjiti jer su se Hrvatske vode odbile odreći svoje mjesečne naknade, poručuju iz Slavče, gdje se danonoćno radi na sanaciji i ispiranju mreže, gotovo 100 kilometara cjevovoda, kako bi riješili aktulani problem, objašnjava voditeljica postrojenje za preradu pitke vode Klara Štefanović.

- Radi se na sanaciji cjevovoda sa Šumetlice. Trenutačno se koristi voda iz akumulacije koja nije zadovoljavajuće kvalitete za piće, no može se koristiti za sanitarne potrebe - kaže Štefanović, koja s ekipom već desetak dana poduzima sve što je nužno za nalaženje rješenja, premda je ono kratkoročno.

Sa svakom novom kišom, naime, s brda se sruči prljava voda u akumulaciju koja nije održavana otkako postoji (40 godina) i dodatno uzburka mulj. Problemi su postojali i prijašnjih godina, no sada su učestali - i događaju se jednom tjedno.

Iznervirani što su od proljetos malo-malo bez vode, stanovnici novogradiške Posavine žele dugoročnije rješenje s promjenom distributera. Načelnik općine Okučani Aca Vidaković podsjeća kako su ove godine pedeset dana bili bez vode, a 25 dana su umjesto vode imali mulj. Zato će od Hrvatskih voda tražiti da ih, umjesto novogradiške Slavče s kojom godinama imaju problema, vodom opskrbljuje komunalno poduzeće iz Novske, rekao je načelnik.

Klara Štefanović ne može prognozirati kada će se osigurati pitka voda, no svaki tjedan se uzorkuje voda da se bar potvrdi ispravnost za kupanje i pranje rublja. I kada se cjevovod konačno ispere od mulja, ponovno će to biti samo privremeno rješenje jer se dugoročno - a to je potpuna obnova dotrajalog vodoopskrbnog sustava - može očekivati tek za nekoliko godina.
Marija RADOŠEVIĆ
AKUMULACIJA NEODRŽAVANA 40 GODINA

Novogradiščani po kuloarima, pak, prigovaraju sporosti u traženju rješenja. Kažu, našlo bi se rješenje samo kad bi netko htio: “Imamo vodu u Davoru i u Novskoj - pa ti su bunari građeni zajedničkim novcem, a sada traže da im mi vodu plaćamo skuplje.” Osim toga, Novogradiščani za problem s akumulacijom Bačica najviše odgovornosti pripisuju Hrvatskim vodama, koje su proteklih godina trebale očistiti više metara nataloženog mulja, a što do sada nije učinjeno.

Računi za vodu nisu smanjeni jer se Hrvatske vode ne odriču svoje mjesečne naknade

U općini Okučani ove su godine bili

50 dana bez vode, a

25 dana su umjesto vode imali mulj

Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike