Autoglas
U NEKIM DRŽAVAMA TEŠKO BEZ MEĐUNARODNE VOZAČKE

Međunarodna vozačka dozvola vrijedi tri godine i stoji 190 kuna
Objavljeno 23. rujna, 2014.

Za upravljanje motornim vozilima u Turskoj, državama bivšeg SSSR-a, zemljama Beneluxa, Velikoj Britaniji i Irskoj te ostalim izvaneuropskim zemljama potrebno je imati važeću međunarodnu vozačku dozvolu, koja se može ishoditi u autoklubovima diljem Hrvatske. Ako hrvatski državljanin u spomenutim zemljama nema uz hrvatsku i međunarodnu vozačku dozvolu, čini prekršaj koji će ga vrlo skupo stajati - oko 400 eura. Ako ste mislili da ćete se tamo moći služiti vozačkom dozvolom kojom se koristite u Hrvatskoj i zemljama EU-a, prije puta treba se dobro raspitati vrijedi li ona u državi u koju putujete. Ako ipak ne vrijedi, pripremite našu vozačku dozvolu, dvije fotografije dimenzija 3,50 x 4,50 cm te osobnu iskaznicu ili putovnicu i uputite se do Hrvatskog autokluba.

- Kada sam vozio kamion u Ukrajinu, policajci su me tražili međunarodnu vozačku, jer u njoj postoji stranica na kojoj sve piše i na ruskom jeziku. Nisam to tada znao, progledali su mi kroz prste i nisu naplatili kaznu, ali sam je odmah izvadio u HAK-u. Ne košta puno, ali puno znači – kaže S.R., vozač kamiona.

Hrvatska međunarodna vozačka dozvola međunarodno je priznati prijevod nacionalne vozačke dozvole. Sadržava prijevod na sedam svjetskih jezika: francuski, engleski, njemački, španjolski, ruski, arapski i kineski. Izdaje se odmah i vrijedi najviše tri godine, odnosno do datuma isteka hrvatske vozačke dozvole ako ona istječe prije. Dozvolu mogu dobiti i strani državljani pod uvjetom da posjeduju hrvatsku vozačku dozvolu.

Međunarodna je vozačka dozvola obavezna ako se upravlja vozilom stranih registracijskih oznaka u inozemstvu. Vozačke dozvole koje su izdale države članice EU-a priznaju se uzajamno, a od 19. 1. 2033. u optjecaju mogu biti samo vozačke dozvole u kartičnom obliku. Slijedom toga, države članice EU-a trebaju priznati i vozačke dozvole koje su izdane u Hrvatskoj u papirnatom obliku prije 1. 7. 2013. godine i nemaju osnovu zahtijevati međunarodnu vozačku dozvolu. Cijena međunarodne vozačke dozvole je 170 kuna plus 20 kuna državnih biljega.

Na raznim forumima pronašli smo brojna iskustva i savjete da vam zapravo ne treba, jer stranci ne znaju razlikovati međunarodnu od naše “obične” vozačke dozvole. Naišli smo na podatke da se u stranoj zemlji može iznajmiti vozilo i s našom vozačkom te da, ako vas policija i zaustavi, ne bi trebalo biti problema zbog toga što nemate međunarodnu vozačku. Ali čitateljima Glasa Slavonije savjetujemo da je, ako putuju dalje automobilom i žele imati jednu brigu manje, svakako izvade.S.Kadić

U Osijeku u AK Slavonac

Međunarodna vozačka dozvola u Osijeku se može ishoditi u AK Slavonac, u Gundulićevoj 24 (telefon 211-113), kao i u autoklubovima u Našicama, Požegi, Virovitici i drugim slavonskim mjestima.