Regija
ZATVORENE VINKOVAČKE JESENI

Karlić: Nagodinu ćemo imati još bogatiji program na jubilarnim 50. Jesenima
Objavljeno 22. rujna, 2014.

VINKOVCI-Spušten je zastor na ovogodišnje 49.Vinkovačke jeseni koje su se održale pod temom ''Široka je slavonska livada'' u gradu na Bosutu od 12.-21.rujna uz veliki broj gostiju.
Kako ove godine nije bilo šatora, jer su organizatori odlučili vinkovačku pješačku zonu pretvoriti u jednu pozornicu, da se sve održava na jednom mjestu u centru grada, sve je održano na otvorenom.
Vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 49.Vinkovačkih jeseni dr.Mladen Karlić zatvorio je prigodnim govorom desetodnevnu manifestaciju, te je između ostalog rekao:
-''Mislim da možemo biti zadovoljni sa 49.Vinkovačkim jesenima, pokušali smo jedan novi iskorak, približiti Vinkovačke jeseni našim građanima i svim gostima na Trgu Bana Josipa Šokčevića, no vrijeme nas nije poslužilo kako smo mi to zamislili. Kako je cijela godina bila kišna, mislili smo da će deveti mjesec biti lijep i da će svi gosti moći  uživati u desetodnevnoj manifestaciji na otvorenom. To je jedna zamjerka koju ja vidim, tako da ne možemo biti u potpunosti zadovoljni. Svečanost otvorenja je bila lijepa, bogata, dinamična i atraktivna , vjerujem da su svi mogli uživati u svečanosti otvorenja. Ove godine smo imali Šokačke divane na Salašu ''Tena'', mislim da se pokazalo kao jedan dobar iskorak jer su održane na jednom puno drugačijem mjestu u odnosu na prošle godine. Kad govorimo o jubilarnim 50.Vinkovačkim jesenima mogu potvrditi da ćemo imati šator za Folklorne večeri, te ćemo imati puno bogatiji program u odnosu na dosadašnje Vinkovačke jeseni, posebice za mlade. Želimo obogatiti 50. jubilarne Vinkovačke jeseni tako da ćemo svih deset dana imati program kako u šatoru, tako i na glavnoj pozornici u pješačkoj zoni, istaknuo je Karlić.
Najveće šokačko kolo koje se plesalo po završetku svečanog mimohoda u Vinkovcima, po prvi puta se plesalo na Trgu Bana Josipa Jelačića u Zagrebu u kojem je bilo puno kulturno-umjetničkih društava, folklornih skupina, te puno gostiju iz Hrvatske i inozemstva.
Manifestacije održanih 49.Vinkovačkih jeseni bile su podvučene humanitarnom notom jer je sav prihod išao za Stjepana Rosandića iz Vinkovaca koji je obolio od ALS-a i potrebna mu je financijska pomoć kako bi otišao na liječenje u Kinu.
Koncertom Miroslava Škore zatvorene su 49.Vinkovačke jeseni koje su bile prožete ljepotom tradicijske kulture, a polako su se počele slagati kockice 50. jubilarnih Vinkovačkih jeseni.
Mario Kokaj

DRŽAVNA SMOTRA FOLKLORA

VINKOVCI-U okviru 49. Vinkovačkih jeseni održana je Državna smotra izvornog hrvatskoga folklora koja je okupila 37 kulturno-umjetničkih društava i folklornih skupina, a čast da zatvori ovogodišnju Državnu smotra izvornog hrvatskog folklora pripala je KUD-u  ''Seljačka Sloga'' iz Bogdanovaca koji su prikazali običaje uz slavonske svatove.
-''Ove godine smo imali 37 kulturno-umjetničkih društava i folklornih skupina koji su u dva dana prikazali svu ljepotu i raskoš narodne nošnje, te običaje svoga mjesta odakle su došli. Posebno treba istaknuti dijasporu gdje smo imali kulturno-umjetnička društva iz Njemačke, Mađarske , Rumunjske, Bosne i Hercegovine, te Vojvodine. Radimo na tome sve više da pozovemo naše hrvate iz dijaspore koji vrijedno rade na očuvanju tradicijske kulture, oni sami nabavljaju nošnju, plešu pod okriljem hrvatskih katoličkih zajednica i lijepo je vidjeti svake godine sve više kulturno-umjetničkih društava i folklornih skupina  iz dijaspore, istaknuo je Danijel Šota voditelj Državne smotre izvornog hrvatskoga folklora.
Kad pogledamo Vukovarsko-srijemsku županiju na Državnoj smotri izvornog hrvatskoga folklora nastupila su tri kulturno-umjetnička društva i to KUD ''Slavko Janković'' iz Šiškovaca, KUD ''Lela i Vladimir Matanović '' Antin, te KUD ''Seljačka Sloga'' iz Bogdanovaca.
Na Državnoj smotri izvornog hrvatskoga folklora nije bilo predstavnika iz Virovitičko-podravske županije.
-''Imamo problem sa nekim županijama koje nemaju organiziranu Zajednicu kulturno umjetničkih društava koja bi nam mogla iznjedriti jednu smotru uz kvalitetnu komisiju koja bi to mogla ocijeniti i poslati najbolje na Državnu smotru izvornog hrvatskoga folklora. Osim toga imamo neke županije koje ne odrade svoje smotre kvalitetno kako bi to trebalo biti. Želimo jednu kvalitetu, da ta kulturno-umjetnička društva i folklorne skupine dođu kvalitetno pripremljeni, kvalitetno sastavljeni, da obuku kvalitetno ruho na sebe i da to očuvanje tradicijske kulture bude na jednoj zavidnoj razini, rekao je Šota.
Cilj ovakvih Državnih smotri izvornoga hrvatskog folklora je da se sve više mladih uključe u kulturno-umjetnička društva i folklorne skupine.
Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice
kazne od 300 do 1300 €

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca