Novosti
BRANITELJI NASIPA

Više od 600 pripadnika
HV-a, policije, vatrogasaca i
HGSS-a obranilo Karašicu
Objavljeno 21. rujna, 2014.
Zbog kriznog stanja tijekom noći evakuirani su svi stanovnici koji nisu aktivno uključeni u obranu od poplava

Vezani članci

PLIMNI VAL DRAVE PROŠAO

Vodostaj opada, situacija još teška kod Petrijevaca

Kritična situacija u vikend-naselju Karašica, u potpuno nabujalom rijekom okruženom i odsječenom naselju uz Dravu, trajala je cijelu noć sa subote na nedjelju. Na nekoliko mjesta voda je prijetila probijanjem zečjih i zemljanih nasipa, ali je šestotinjak branitelja - vojnika, vatrogasaca, interventnih policajaca, nadljudskim naporima uspjelo spriječiti katastrofu. No zbog kriznog stanja čamcima su tijekom noći evakuirani stanovnici, osim onih koji su aktivno uključeni u obranu od poplava. Cijelu su noć, za potrebe evakuacije, na Dravi uz zečji nasip dežurali teglenica, brod Hrvatskih voda i čamci. Postavljeni su i punktovi sa spasilačkim prslucima u slučaju proboja nasipa. Angažirano je 320 vojnika, 133 interventna policajca, pripadnika Gorske službe i vatrogasaca. Nasipi su dodatno ojačani, samo tijekom noći, s 15.000 vreća kako bi nadvisili podivljalu Dravu.

Evakuirane se smještalo po kućama na sigurnom, a tijekom noći zečji su nasipi dograđivani... Neki su branitelji promašili i večeru, a oni koji su uspjeli malo predahnuti, radije su odspavali nego jeli - kako tko i kako gdje, pa su neki nekoliko minuta sna uhvatili i u čamcima. Ni kiša im nije smetala, pričaju nam vojnici. Na meniju se našlo ono što se imalo - “zaklalo” bi se nekoliko konzervi, obrisala se usta i nastavljalo naporni rad bez posustajanja. Sve je bilo odlično organizirano i nitko se na napor nije požalio.

Voda nadire i odozdo

Kao dodatna otežavajuća okolnost braniteljima i opasnost za naselje pojava je zdenaca usred šume naselja-otoka (odnosno izvora naviruće vode), a ima i onih gdje voda curi u mlazu “debelim kao ruka”. Stoga su bile spremne crpke i sva ostala tehnika potrebna za djelovanje u takvim situacijama.

Zapovjednik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje, župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, načelnik Stožera, dožupan Željko Kraljičak, koji su gotovo cijelu noć proveli na nasipu, održali su sjednicu Stožera, nakon kojeg su izjavili kako je vodostaj kod Donjeg Miholjca opao za 30-ak centimetara, a u Belišću je Drava opala za pet centimetara. Kritično će stanje potrajati dva-tri dana, očekuje se. Vodostaj Karašice najviši je do sada. U Osijeku se, najavio je župan, očekuje porast na 470 cm, a u nedjelju je u sedam sati iznosio 442 cm. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kaže kako je angažirano 98 vatrogasaca, a dvadesetak crpki neprekidno radi.

Na Karašici vojnici Damir Čeko i Danijel Marović kao da rade u gradskom prijevozu putnika. Neprekidno dovoze odmorne ljude na smjene, materijal i opremu, vreće pijeska, probijajući se nekoliko kilometara potpuno potopljenom cestom. Voda im, kaže, gotovo prodire u kabinu kamiona kojim dopremaju tek manje količine vreća pijeska. Naime, teglenicom se u jednoj turi doprema više od tri tisuće vreća, koje i nekoliko puta preko ruku moraju prebaciti angažirani na spašavanju Karašice.

Volonteri iz HGSS-a

Na terenu su i ekipe Hrvatske gorske službe spašavanja iz Osijeka, Orahovice i Vinkovaca, koje broje neprospavane dane i noći. A sve rade volonterski, nakon što odrade redovite poslove na radnim mjestima gdje su zaposleni. Tako su u čamcima Ivona Lozić, informatičarka i novinarka, Časlav Sikora, rendžer iz Parka prirode, Slobodan Soldo, koji se brine za održavanje u tvornici papira Belišće, medicinski tehničar iz virovitičke poliklinike Ivica Kašuba...

Veljko Kosić s Krka (čija je kuća prva do Drave) kaže kako nikada kao sada nije vidio ovako organizirane mještane. “Organizirano, kao jedan, u nevolji su radili složno. Cijelu noć nismo stajali s poslom. Jedva da je itko od svih koji su došli s nama braniti naselje imao trenutak za minutu odmora. Svaka čast i hvala svima”, kaže Veljko, poznatiji pod nadimkom Krki.

Drava se izlila i poplavila cijelo područje od svog korita kod Karašice do dvorišta posljednje kuće u Jungertovoj ulici, na broju 38, u Josipovcu, naselja iz kojeg zabrinuti mještani dolaze osobno promotriti dokle je voda stigla i procijeniti kolika im je sigurnost. Tako smo na cesti, gdje policija već danima čuva pristup zbog sigurnosti, zatekli Martinu i Dalibora Marković, čiji se mješanac Ali oteo s povodca i bezbrižno uskočio u vodu.

- Došli smo pogledati dokle je došla voda, zabrinuti smo za susjede, kao i za stanovnike Karašice - kaže Martina.

A kako se čini prema situaciji na terenu, bit će još nekoliko neprospavanih i radnih noći dok se Drava napokon ne smiri.

Darko PEJIĆ
I BIVŠI OVISNICI S GRAĐANIMA PUNILI VREĆE U NEMETINU

Udruga bivših ovisnika i liječenih narkomana odazvala se pozivu da s ostalim građanima, sportašima, udrugama i drugim dobrovoljcima puni vreće pijeskom na punktu u Nemetinu. U aktivnosti gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje uključio se i direktor GPP-a Alan Brezovac, koji je zajedno s vozačem dovozio dobrovoljce na punjenje vreća. Jučerašnji dan protekao je na očekivanoj kritičnoj točki, u Banovoj i okolnim ulicama, mirno. Dežurni djelatnici Poslovne jedinice Odvodnja Vodovoda Osijek Željko Tomić, Zvomir Piršl i Vlado Maroković cijelu su noć i dan preventivno dežurali uz tridesetak “nepropusnih betonskih zdenaca” koje je Vodovod, kao i crpke, pravodobno i preventivno postavio iznad šahtova kako se Drava ne bi kroz sustav odvodnje oborinskih voda vraćala iza nasipa i razlijevanjem prijetila tamošnjim objektima.

MINISTAR VRDOLJAK OBIŠAO NASELJE I BRANITELJE KARAŠICE

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, u pratnji župana, dogradonačelnika Osijeka Denisa Ambruša, predsjednika ŽO HNS-a Stjepana Čuraja, zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Siniše Kukića i njegovih suradnika Silvija Brezaka i Miše Čička, posjetio je u subotu prijepodne naselje Karašicu te izjavio kako je zadovoljan voljom, naporom, stručnošću i sigurnošću provođenja preventivnih aktivnosti da se spriječi katastrofa u naselju Karašica. Čestitao je Stožeru za zaštitu i spašavanje, vojsci i svima koji su u vodenom okruženju i spašavaju imovinu od moguće katastrofe i potapanja cijelog naselja, u kojem kuće posjeduje na stotine stalnih i povremenih stanovnika.

ŽUPAN ĆE PROGLASITI STANJE ELEMENTARNe NEPOGODe

Štete na njivama su velike. Župan Šišljagić je najavio kako će proglasiti stanje elementarne nepogode, a kolike su štete, utvrdit će se nakon što se Drava povuče u korito. Područje oko Karašice i Vučice pod kontinuiranom je kontrolom, dograđuju se nasipi, a o tome vode brigu tamošnji stožeri za zaštitu i spašavanje, s kojima župan stalno komunicira radi koordinacije i angažiranja potrebnih snaga i materijala za dopunjavanje nasipa.

Voda se razlila stotinu metara od kraja Petrijevaca

Prije zaključenja lista Nikola Jaman iz Petrijevaca dojavio je kako mu je poplavljeno imanje nekoliko stotina metara od kraja sela. "Puknuo je nasip na Karašici, sve mi je poplavljeno, konji, kokoši... Ni žarulju nisam uspio spasiti, tri dana ne spavam", požalio se Jaman. Na tom mjestu nije poplavljeno samo njegovo imanje, nego se voda razlila po cijeloj "doli" pa se tako izlio i ribnjak. Ljudi pričaju kako se voda povukla za četiri centimetra, a doznajemo kako je petrijevački Stožer za zaštitu i spašavanje na vrijeme sve upozorio da izvuku što se može u slučaju da voda nadođe.