Svijet
VOJVOĐANSKE STRANKE ZAHTIJEVAJU DECENTRALIZACIJU

Vojvodina traži jasno definiranje autonomije
Objavljeno 22. rujna, 2014.

Zastupnici nekoliko političkih stranaka u Vojvodini traže da vojvođanski parlament na sljedećoj sjednici donese deklaraciju o potrebi pokretanja postupka izmjene srbijanskog ustava ili donošenje novog ustava i da se definira autonomija Vojvodine, objavio je novosadski list Dnevnik.

Kako se navodi u prijedlogu zastupnika Demokratske stranke (DS), Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Nove demokratske stranke (NDS), pokretači inicijative polaze od činjenice “da je Autonomna pokrajina Vojvodina (APV) povijesno pravo njezinih građanki i građana, jer je nastala i potvrđena voljom njezinih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 1954. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina kao autonomna pokrajina priključi Srbiji.”

Također, oni tvrde da je sadašnji srbijanski ustav “u odnosu na sadašnje i buduće okolnosti i izazove nefunkcionalan” i stoga traže novi ustav koji bi omogućio regionalizaciju, “kao dio procesa decentralizacije i zbog činjenice da bez odgovarajućeg i funkcionalnog provođenja regionalizacije nije moguće ostvariti prijenos nadležnosti na regije i na razinu lokalnih samouprava.”

Predlagači također traže donošenje zakona o financiranju Vojvodine i smatraju da nova ustavna rješenja moraju precizno definirati nadležnosti Vojvodine u različitim područjima.

Sličan dokument, deklaraciju, vojvođanski je parlament usvojio prošle godine, uz veliko protivljenje oporbenih stranaka i teške optužbe da je riječ o separatističkim težnjama pokrajinske vlasti.

Zbog usvajanja te deklaracije u travnju 2013. godine, koja se odnosila na zaštitu ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, u Novom Sadu je pred zgradom pokrajinske vlade održan prosvjed s kojega je potpredsjednik najveće oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović zatražio odlazak predsjednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića.

Vuk TEŠIJA

Sličnu deklaraciju vojvođanski je parlament usvojio prošle godine, uz teške optužbe da je riječ o separatističkim težnjama

Najčitanije iz rubrike