Regija
OTKUP ZGRADE BELIŠĆANSKE UPRAVE

Belišće će “svoju” zgradu
platiti 15,8 milijuna kuna
Objavljeno 22. rujna, 2014.

BELIŠĆE – “Oko 15,8 milijuna kuna Grad Belišće koštat će kupnja 'vlastite' zgrade gradske uprave od tvrtke Kombel, što je rijetko gdje zabilježeno jer je riječ o iznosu koji je blizu izvornog proračuna Grada”, ustvrdio je na posljednjoj sjednici belišćanskog Gradskog vijeća gradonačelnik, dr. Dinko Burić, odgovarajući na vijećničko pitanje o konačnoj cijeni koju će Grad platiti vlastitoj tvrtki za zgradu gradske uprave.

Gradonačelnik je podsjetio na činjenicu da je Grad za ovu namjenu 2007. godine tvrtki Kombel kao investitoru prebacio svotu, odnosno kapitalnu pomoć u obliku pozajmice za izgradnju, za koju se u početku mislilo da iznosi 8,5 milijuna kuna, ali je tek naknadno utvrđeno da iznosi ukupno 8,831.000 kuna. Umjesto da nakon gradnje zgrade Grad državi plati PDV i postane njezin vlasnik, tadašnji gradski čelnici odlučili su se za opciju da za vlastitu zgradu Kombelu svakog mjeseca nastave plaćati i najam za njezino korištenje, za što su do sada uplatili još 2,5 milijuna kuna. Nedavnom revizijom zaključeno je da se ovakvi odnosi konačno moraju raščistiti i da Grad mora postati i vlasnikom “svoje” zgrade, čija knjigovodstvena vrijednost danas iznosi 6,8 milijuna, a tržišna 6,2 milijuna kuna.

No lakše reći nego učiniti jer kada se zbroje svi troškovi gradnje, prijenosa vlasništva, najma u međuvremenu, poreza i kamata proizlazi da je cijena zgrade danas narasla na čak 15,8 milijuna kuna. Raščišćavanje ovog gordijskog čvora, za koji Grad ima zakonski rok do kraja rujna, zahtijevalo je i donošenje nekoliko drugih važnih odluka kako bi se stvorio zakonski okvir za izravnavanje međusobnih potraživanja između Kombela i Grada: od podizanja kredita u iznosu od 4 milijuna kuna kojim će Kombel kupiti zgradu AOP-a, preko rebalansa proračuna u kojem su planirani prihodi i rashodi vezani uz te transakcije i drugih odluka. Lidija Aničić

Kazneno djelo?

Dovođenje Grada u tešku financijsku situaciju koja se mogla izbjeći i višegodišnje nepotrebno gomilanje troškova nekim je vijećnicima bilo više nego dovoljan razlog da posumnjaju da u nekadašnjem načinu upravljanja gradskim novcem vide osnovane elemente kaznenog djela.

Cijena zgrade gradske uprave gotovo je ista kao izvorni proračun Belišća

Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike