Regija
DAN INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE SLATINA

Manje đaka zbog loših
odluka Ministarstva
Objavljeno 22. rujna, 2014.

SLATINA – Dan oslobođenja slatinske vojarne, 16. rujna, obilježava se i kao Dan Industrijsko-obrtničke škole Slatina, koja od osnutka, 1. siječnja 2009., djeluje u obnovljenoj i dograđenoj nekadašnjoj vojarni. Ove godine Dan škole i peta obljetnica postojanja te najmlađe srednjoškolske ustanove u Virovitičko-podravskoj županiji obilježeni su sportskim susretima, modnom revijom i revijom frizura te brojnim radionicama, među kojima su bile radionice osnivanja vlastitog poduzeća, novih tehnologija u instalaterstvu, provjere tehničke ispravnosti vozila, rada na šivaćem automatu za prišivanje dugmadi i druge.

Ove školske godine u prve razrede upisano je samo 97 učenika, a škola ukupno ima 345 učenika u 19 razrednih odjela. To je drastično smanjenje broja učenika s obzirom na to da je škola prije pet godina osnovana s 429 učenika. Na svečanoj sjednici Nastavničkog vijeća ravnatelj Mladen Graovac osvrnuo se, uz ostalo, i na mali broj upisanih učenika, rekavši da je to posljedica političke klime i promašenih odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

– Pogotovo smo svjedoci da su potpuno nesnalaženje bivšeg ministra i njegova degradacija strukovnih zanimanja doveli do toga da su ukidanjem upisnog praga potpuno otvorene mogućnosti ulaženja svih učenika u četverogodišnje programe. Popunjenost gimnazijskih programa danas je varljiva, jer teško će svi učenici, bez selekcije znanja, vrlina i kvaliteta, postići određenu potrebnu kvalitetu i pripremljenost u svom obrazovanju potrebnu za nastavak školovanja na fakultetima. Hrvatska privreda izgubila je obrazovanje kadra koji je nakon tri godine spreman za samostalno izvođenje radnih zadataka i stvaranje uvjeta za eventualno otvaranje svojih obrtničkih radionica - rekao je ravnatelj Graovac.

Na sjednici je predstavljena povijest obrtništva u Slatini i EU projekti u čijoj realizaciji škola sudjeluje, a čestitke u povodu Dana škole i pohvale na svemu učinjenom u posljednjih pet godina izrekli su zamjenica virovitičko-podravskog župana Sanja Bošnjak i pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vesna Šerepac. Uručene su zahvalnice za doprinos razvoju škole u različitim područjima djelatnosti, a zahvalnice su dobili i učenici koji prošle školske godine nisu imali ni jedan sat izostanka s nastave: Ivana Miovec, Marija Matičić i Jurica Šantić. Petar Žarković

Ove je godine u prve razrede upisano samo

97

učenika, a škola ukupno ima

345

đaka, znatno manje nego prije pet godina, kada je osnovana, a kada je imala

429

učenika

Najčitanije iz rubrike