Regija
POSLJEDNJI PEĆAR U POŽEŠTINI - MAJSTOR IVAN ANTOLJAK

Kaljeve peći preslaguje i
izrađuje već 55 godina
Objavljeno 22. rujna, 2014.
Ivan je u mirovini i volio bi da netko uz njega nauči zanat i nastavi ga

SULKOVCI – Kada vam treba urediti staru kaljevu peć ili ugraditi novu i modernu peć, u Požeštini to ne možete napraviti bez majstora pećara Ivana Antoljaka iz Sulkovaca. No on je posljednji majstor te struke i nema mladih da ga naslijede, a kaljeve peći polako se vraćaju u modu, kako zbog svoje ljepote tako i zbog toga što se odlično uklapaju i u moderne interijere, a još više zato što se ogrjevno drvo vraća u naše domove.

- Počelo je 1961. godine, kad sam krenuo na izučavanje zanata za pećara u Osijeku. Tadašnja Osječka pećarija imala je 270 radnika, šegrta i naučnika koji su se školovali i obučavali za zanat koji je bio jako tražen. Nakon zanata radio sam još sedam godina. Nakon toga sam pokrenuo svoj obrt, a 1977. godine selim se i obrt prijavljujem u Požegi. I tada je bilo puno posla, radio sam za nekadašnje veliko građevinsko poduzeće Pionir u Požegi, IGM Strmac u Novoj Gradiški, u “Đuri Đakoviću” u Slavonskom Brodu... Za kvalitetne majstore uvijek je bilo posla, a kvaliteta radova u keramičarstvu i pećarstvu uvijek je donosila nove poslove – kaže Ivan Antoljak, koji, iako već niz godina u mirovini, još i danas radi.

Iskoristio i mogućnost koju daje novi zakon dopuštajući da umirovljeni obrtnici i dalje mogu voditi svoj obrt, pa, kaže, “radim po zakonu i mogu vam izdati račun”, a za svoj rad daje i garanciju.

- Radim sve vrste kaljevih peći, ali postavljam i keramiku, stepenice... Obavljam i ostale radove na uređenju interijera gdje se koristi keramika. Iako se najviše uređuju i preuređuju stare kaljeve peći - jer oni koji ih imaju znaju njihovu vrijednost, ali i isplativost takvog grijanja - možete naručiti da vam složim potpuno novu kaljevu peć prema vašoj ideji i mom nacrtu. Gotovi novi elemenati mogu se naručiti od proizvođača iz Bedekovčine i Vojvodine. Posljednjih nekoliko godina u kaljevu peć ugrađujem i kotao za toplovod, koji se može raširiti po stanu ili kući te se s jednog mjesta s pomoću radijatora mogu grijati druge prostorije. To je posebno ekonomičan sustav – kaže Ivan Antoljak, kojega pomalo i žalosti što jedan takav zanat pomalo nestaje.

Mladih zainteresiranih ljudi nema, a i nemaju se gdje osposobiti za pećara. Stoga često dobiva pozive da dođe urediti peć i s područja Slavonskog Broda, Našica, Nove Gradiške i ostalih slavonskih gradova. Ivan je unatoč 70-ak godina na plećima još sposoban napraviti lijepu novu kaljevu peć, ali bi volio da netko uz njega nauči zanat i nastavi ga.

- Pa uvijek ćemo se morati grijati, a lijepa kaljeva peć, koju mogu izraditi u raznim bojama i oblicima, uvijek će osim topline u dom donijeti i ljepotu - kaže Ivan. (AGM Kruna)

U kaljevu peć ugrađujem i kotao za toplovod, koji se može raširiti po cijelom stanu ili kući

Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike