Regija
SVEČANI MIMOHOD

Vinkovci s Jesenima
ponosno svoju baštinu
nose u Europsku uniju
Objavljeno 21. rujna, 2014.
Pokazali su se KUD-ovi od Iloka do Jadrana, došli su i iz BiH, Mađarske, Vojvodine, Njemačke, Slovačke

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Oj Vinkovci alaj ste na glasu, Vinkovačke jeseni vas krasu – zapjevalo se jučer u srcu Šokadije, u gradu na Bosutu, nakon što je domaćin, gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić, dao dopuštenje “da mimohod krene”. Unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama, i bojazni od kiše, ulicama grada prošlo je oko 3.500 sudionika, KUD-ova, i podičilo se onim što su nam preci ostavili u naslijeđe.

Mimohod je inače, s 80-ak folklornih skupina, najatraktivniji dio Vinkovačkih jeseni, priredba koja uresi Vinkovce šarenilom folkoraša iz cijele Hrvatske i dijaspore, mnoštvom čuvara i zaljubljenika u tradicijsku kulturu. Vinkovci su tako i po 49. put postali prijestolnicom hrvatske tradicijske kulture, u kojoj se, svake godine ovih dana u rujnu, vidi sav sjaj i bogatstvo narodnog stvaralaštva i, kako je naznačio Karlić, zajedništvo hrvatskog naroda u tradiciji.

– Jeseni već gotovo pola stoljeća pokazuju ponos ostavštinom predaka, koju s jednakim ponosom nosimo i u Europsku uniju – kazao je Karlić s pozornice u središtu Vinkovaca.

Ali ne samo jučer, još od 12. rujna odjekivali su Vinkovcima zvuci tamburice, čula se pjesma, gledao se ples. Mimohod obično na gradskim ulicama gleda 40-ak tisuća Vinkovačna i njihovih gostiju, ali i ostatak Hrvatske zahvaljujući izravnom prijenosu na nacionalnoj televiziji. Što znaju i kakve običaje svog kraja njeguju pokazala su jučer kulturno-umjetnička društva od Iloka i Ilače u Srijemu do gradova na Jadranu, ili folkloraša iz BiH, Mađarske, Vojvodine, Njemačke, Slovačke.

Prodefilirale su središtem Vinkovaca i mažoretkinje, Limena glazba, Sokolska garda, Vinkovački šokački rodovi, pa i kandžijaši iz Nuštra, obitelj Šimunić čijih 12 članova kandžija, a s njima je u svečanoj povorci s kandžijom bila – i sedmomjesečna beba! Čika Đuro Pandža iz Nijemaca, starina s 86 ljeta, prisjetio se pred gledateljima kako su Vinkovačke jeseni, u svojim počecima, bile “znatno skromnija manifestacija, ali uvijek izrazito vesela”.

Za kraj, na začelju šarene i vesele povorke projahalo je 50-ak konjanika i prošlo 25 okićenih konjskih zaprega, među kojima je najljepšom proglašena zaprega Vedrana Puškarića iz Konjogojske udruge Dorat Vinkovci.

Središnji dio manifestacije 49. Vinkovačkih jeseni završio je oko podneva Najvećim kolom, u kojem su se našli svi sudionici mimohoda na stadionu Cibalije, a u isto vrijeme kolo se plesalo i na kružnom toku u blizini stadiona. U središnjem vinkovačkom parku, na Trgu bana Josipa Šokčevića, u kolo u se uhvatili folkloraši u nošnjama, ali i svi Vinkovčani, te njihovi gosti, kojih posljednjeg dana Vinkovačkih jeseni zasigurno ne nedostaje. Najveće kolo u isto se vrijeme plesalo i u Zagrebu.

Foto: Gordan PANIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike