Regija
RIBARSKI DANI U KOPAČEVU

Više od 2000 posjetitelja kušalo
riblje delicije i autohtone proizvode
Objavljeno 21. rujna, 2014.
Došli su iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva, najviše iz Mađarske

Vezani članci

14. JESENI U BARANJI - KONJIČKA NATJECANJA I ALKA

Stigli i konjogojci iz Varaždina

U Kopačevu, slikovitom mjestu na samom rubu Kopačkog rita, završena je jedna od najvećih i najposjećenijih baranjskih manifestacija - dvodnevni Ribarski dani, već 16. zaredom, koju mještani organiziraju od povratka u Baranju.

Od ribolova su, kaže stara priča, Kopačani živjeli od pamtivijeka, sve dok Kopački rit nije proglašen Parkom prirode. Bilo je dobrih i loših ribarskih godina, a događalo se da, zahvaljujući svojoj vještini i odličnom ulovu, dio zarade utroše u gradnju važnih seoskih objekata. Sada je u Kopačevu ribolov samo hobi, rijetki su oni koji od njega žive, pa su upravo stoga odlučili organizirati Ribarske dane i prisjetiti se svojih starih. Dani su iz godine u godinu sve respektabilnija manifestacija pa su za ove osigurali, ni manje ni više, dvije tone riba.

A kako to izgleda kada Kopačani pripreme riblju papicu i izlože svoje autohtone proizvode, ljutu i slatku papriku, ajvar, razne kolače, u protekla dva dana vidjelo je (i okusilo) približno 2000 ljudi iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva, najviše iz Mađarske. Već od ranih subotnjih jutarnjih sati put Kopačeva kretale su se kolone vozila. Sve do rubnih dijelova sela dopirao je primamljiv miris delicija. Bilo je tamo svega, od njegova veličanstva ribljeg paprikaša do štuke u mundiru, ukusnih ribljih fašira, pa i čobanca. Također, poslagani u obliku pravokutnika, vještom rukom kopačevskih majstora, pekli su se i šarani u rašljama.

Na velikom stageu nastupili su brojni KUD-ovi, kako oni iz Kopačeva tako i iz Dalja, Hrastina, Luga, Ivanovca..., a među njima i novoosovano belomanastirsko društvo “Jovan Lazić”, kojem je nastup u Kopačevu bio tek drugi javni. Sve su organizirali Općina Bilje, uz pomoć NK-a Ribar, DZMH-ova ogranka, KUD-a “Arany Janos” i DVD-a Kopačevo. Kako je istaknuo načelnik općine Bilje Željko Cickaj, Općina se ponosi što ima velik broj sličnih manifestacija, naglasivši kako će i u budućnosti davati vjetar u leđa razvoju kontinentalog turizma, iako je on u ovoj baranjskoj regiji poprilično razvijen.

- Ribarski dani, poput Etno susreta u Bilju, prigoda su da autohtoni proizvođači plasiraju ono što proizvode u vlastitim domaćinstvima i OPG-ima. Stoga će Općina i nadalje biti potpora i organizator sličnih manifestacija, te, ako bude moguće, ona koja će ih pokušati čak i poboljšati - istaknuo je Cickaj, naglasivši kako želi da svi oni koji su došli i nagodinu ponove ovo gastro-kulturno iskustvo. Mislio je pri tome na 70-ak izlagača koji su brojnim gostima ponudili dio baranjske tradicije, koja je, priznao to neko ili ne, ponovno “in” u hrvatskoj gastro-turističkoj ponudi, te tamošnje delicije koje nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnima. Pozivu su se odazvali i župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić i njegov zamjenik Željko Kraljičak.

- Zadovoljstvo mi je pozdraviti Kopačane, ali i brojne udruge suorganizatore, kao i goste, drage prijatelje iz Mađarske, koji su nam pomagali u vrijeme Domovinskog rata i pri ulasku u EU - rekao je župan Šišljagić, naglasivši kako je manifestacija Ribarski dani pri vrhu osječko-baranjskih, nadaleko prepoznatih, izuzetno dobro prihvaćenih sadržaja. Da je tome doista tako, posvjedočili su brojni gosti, kako oni službeni, počevši od generalnog konzula Mađarske u Osijeku, Antonija De Blasija, preko predstavnika mađarske vlade, do brojnih Mađara koji se u posljednje vrijeme odlučuju na gastroizlete dolaziti upravo u hrvatski dio Baranje, posebice u Kopačevo...

Ivica GETTO

OPĆINA BILJE

I NADALJE ĆE BITI POTPORA I ORGANIZATOR SLIČNIH MANIFESTACIJA, KAŽE CICKAJ

Gastroponuda je značajan brend naše regije

- Šesnaesti zaredom Ribarski dani dokaz su da je gastroponuda jedan od značajnih brendova naše regije. To je nešto što trebamo razvijati i u budućnosti, preko vlastitih OPG-ova, koji hranu i piće proizvode u svojim vrtovima - rekla je Danijela Mihaljević, direktorica OTZ-a Bilje, istaknuvši kako poseban naglasak stavljaju na ekoproizvode, pokušavajući ih u okviru sličnih manifestacija i sajmova staviti na tržište...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike