Crna kronika
OPTUŽNICA PROTIV ŠEFICA POREZNE UPRAVE SLAVONSKI BROD

Tri žene optužene da su naplaćivale smanjivanje poreznog duga obrtima
Objavljeno 22. rujna, 2014.

OSIJEK – Protiv bivše šefice Porezne uprave u Slavonskom Brodu Spomenke Vinković (62) te Tajane Karačić-Šakić (40) i Ankice Karačić (64) USKOK je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku, podigao optužnicu. Tereti ih se za zlouporabu položaja i ovlasti, primanje mita, pomaganje u primanju mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Optužnicom se Spomenka Vinković tereti da je kao viši upravni savjetnik za ovrhe u Poreznoj upravi, Područni ured Slavonski Brod, od studenoga 2013. do 6. ožujka ove godine u Slavonskom Brodu dogovorila s Tajanom i njezinom majkom Ankicom da će za određene novčane nagrade obaviti uvid u Informacijski sustav Porezne uprave. Sukladno tome načinit će potrebnu dokumentaciju radi smanjenja poreznog duga i izbjegavanja propisanih sankcija za porezne prekršaje u poslovanju jednog trgovačkog društva i jednog obrta. U realizaciji tog dogovora prvookrivljena 62-godišnjakinja je obavila uvid u Informacijski sustav Porezne uprave i poduzela druge radnje kako bi se poslovnim subjektima smanjio porezni dug i izbjegla naplata propisanih kazni.

Kćerku i majku USKOK optužnicom tereti da su u više navrata vlasnicima tih poslovnih subjekata prenosile podatke o stanju poreznog duga i utvrđenim nepravilnostima, te su za poduzimanje tih radnji tražile različite novčane iznose za sebe i prvookrivljenicu. Sukladno prethodnom dogovoru, drugookrivljenica i trećeokrivljenica su preuzele ukupno 15.500 eura i 28.000 kuna, od čega su dio zadržale za sebe, a dio su predale prvookrivljenici. Kako dalje stoji u optužnici, drugookrivljenica i trećeokrivljenica su u dogovoru s prvookrivljenicom, zatražile i dodatnih 4500 eura, koje je 6. ožujka preuzela drugookrivljena Tajana Karačić-Šakić.

Sandra LACIĆ
DOGOVOR S USKOK-OM

Cijela priča oko uzimanja mita i poticanja navodno je otkrivena kada vlasnice trgovine i obrta nisu imale dodatnih 4500 eura koje su 40-godišnjakinja i njezina majka zatražile od njih. Tada je jedna od njih Tajani Karačić-Šakić, u dogovoru s USKOK-om, predala označene novčanice. Tada se “klupko počelo odmotavati” i došlo je do uhićenja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike