Osijek
NA NOVOM TURBOROTORU

Projektant Šimenić i osobno nadzirao kako se odvija promet
Objavljeno 21. rujna, 2014.

Denis Šimenić iz projektantskog ureda Rencon projektirao je turbo kružni tok na ulazu u Višnjevac i prvi je tjedan nakon njegova puštanja u promet po nekoliko sati osobno nadzirao kako se odvija promet u tom za Osijek posve novom prometnom rješenju.

Podsjetimo, riječ je o rotoru u kojemu nema naknadne promjene smjera kretanja, odnosno prestrojavanja u drugi trak. Na taj način smanjene su moguće konfliktne točke i povećana frekvencija prometa. Postajala je stoga određena bojazan kako će se vozači snaći na ovoj točki frekventne prometnice. I svom srećom - projektant i svi sudionici u prometu položili su ispit.

Nije, naime, zabilježena ni jedna prometna nezgoda. Potvrdili su nam to i u postaji Prometne policiji. Šimenić nema dojava ni da je bilo onih kvrcavica na koje policija ne mora dolaziti. Štoviše, priznaje, prvih je dana uz rotor znao provesti i po dva sata u komadu. Htio je vidjeti kako se vozači snalaze.

- Svom srećom, gotovo da i nije bilo nedoumica. Odnosno bilo je situacija koje se mogu vidjeti na svim drugim rotorima ili raskrižjima, poput nepoštovanja prednosti pri ulasku u rotor neprilagođenom brzinom, i to od mlađih vozača - kaže Šimenić. Detektiran je problem koji se događa kada vozači iz smjera Baranje, koji idu prema središtu grada pa moraju napraviti krug, pri uključivanju uđu u vanjski trak i umjesto da njime nastave voziti prelaze preko tzv. špica u unutrašnji tak. Za to, kaže, Šimenić, nema potrebe, svaki ih trak vodi prema željenom izlazu. D.Kuštro

Probleme stvara gradski autobus

- Ono što jest u ovom trenutku otežavajuća okolnost je što na ulasku u Višnjevcu staje autobus, pa on djelomice zaguši izlazani trak. Tako će biti nažalost još dva mjeseca dok ne počne prometovati tramvaj - kaže Šimenić. I godi mu što kolege iz branše iz drugih krajeva Hrvatske pokazuju zanimanje za ovo osječko rješenje. Ovo je, naime, jedini takav rotor u Hrvatskoj, i među ukupno 350 koliko ih je diljem Europe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike