Mozaik
SVEČANO OTVORENE 49. VINKOVAČKE JESENI

Priča i pjesma o livadama i koscima
podsjetile na vrijedne ruke naših predaka
Objavljeno 20. rujna, 2014.

Na pozornici u središtu grada na Bosutu, pokraj “lampe nasred Vinkovaca”, sinoć su svečano otvorene 49. Vinkovačke jeseni, najveća hrvatska manifestacija i svetkovina tradicijske kulture, ove godine s temom “Široka je slavonska livada”.

Baš poput baštine slavonskoga kraja, raskošan je bio večernji glazbeno-scenski spektakl, s pričom i pjesmom o livadama i koscima, dok se riječima dobrodošlice brojnim posjetiteljima s pozornice obratio vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić.

“Dobrodošli u grad na čijim prostorima se živi već više od 8000 godina, u grad rimskih careva, u grad arheologije koji već više od pola stoljeća pokazuje koliko je bogata hrvatska tradicijska kultura. Od svog početka, u Jeseni je utkano ono najljepše u Vinkovcima, utkana je slavonska duša, plemenitost i širina hrvatskog čovjeka na ovim prostorima”, rekao je Karlić, uputivši riječi pozdrava svima koji zajedno s Vinkovčanima slave Jeseni i time pokazuju koliko cijene ono što su stvarale vrijedne ruke naših predaka. Cilj Vinkovačkih jeseni nije samo čuvanje folklornog bogatstva nego i želja, poručio je Karlić, da se rasplamsa ljubav prema tradicijskoj kulturi hrvatskog naroda, da se razvije duh zajedništva i prijateljstva. “Istočna Slavonija proživljava još jednu tešku godinu, ali s ponosnim osmijehom podiže glavu crpeći snagu iz ljubavi svojih djedova prema ovoj zemlji, iz ljubavi čovjeka prema ovome gradu. Vinkovačke jeseni su primjer neraskidive veze čovjeka i zavičaja, i dok jesen nagrađuje Slavonca za njegov nesebičan trud, on i zemlja kao da dijele zajedničku sreću i tugu i radost, i smisao za humor iskazuju pjesmom i zvukom tamburica”, kazao je s pozornice gradonačelnik Vinkovaca, uvjeren da su Jeseni kroz protekle godine uspjele dočarati prošlost u njenim izvornim oblicima, ali istodobno i usmjeriti u budućnost mlade naraštaje koji će njegovati ljubav prema hrvatskoj zemlji, nadajući se da će Jeseni u hrvatskom narodu izazvati osjećaj zajedništva, ljubavi prema tradiciji, prijateljstvo i razumijevanje među ljudima.

Vinkovačke jeseni, prožete u 49. izdanju humanitarnom gestom, otvorenima je proglasio mladi Vinkovčanin Stjepan Rosandić, obolio od ALS-a, čime mu se nastojalo dati poticaj da izdrži u borbi u kojoj cijeli Vinkovci pomažu kako bi mogao otići na liječenje u Kinu. Dok su se sinoć pred brojnom publikom smjenjivali na pozornici glumci, slavonski tamburaši, pjevači, među uzvanicima bio je i nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić, saborski zastupnici, stranački čelnici. A nakon otvorenja, zabava je nastavljena na tradicionalnim Šokačkim divanima.

Sanja BUTIGAN
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike