Novosti
BORBA S POPLAVAMA

Poplava zatvorila dio ceste Belišće - B. Manastir i cestu kroz Sveti Đurađ
Objavljeno 19. rujna, 2014.
Stožeri za zaštitu i spašavanje, vojska, kao i brojni građani, nastoje obraniti stambene i gospodarske objekte

Borba s nezapamćenom vodenom stihijom na području Valpovštine i Donjomiholjštine ne jenjava već treći dan jer vodostaj Drave raste iz sata u sat. Stožeri za zaštitu i spašavanje, vojska, kao i brojni građani, nastoje obraniti stambene i gospodarske objekte.

U donjomiholjačkom kraju najkritičnije je na području Svetog Đurđa gdje su tijekom četvrtka ojačani svi nasipi uz cestu prema Donjem Miholjcu i postavljene boks-barijere u blizini nogometnog igrališta kako bi se spriječio prodor vode do sedam najugroženijih kuća.

- Oko 10 sati voda je počela prodirati ispod ceste na drugu stranu, pa su na intervenciju izišli vatrogasci koji ispumpavaju vodu iz kanala natrag preko ceste, zbog čega je cesta kroz Sveti Đurađ zatvorena za promet - rekao je gradonačelnik Donjeg Miholjca Zoran Kovač. U četvrtak je otkriveno i prelijevanje vode kod novog biološkog prečistača u Donjem Miholjcu i jači pritisak i nadiranje vode prema gradu što bi moglo dovesti do izbijanja kanalizacijskih šahtova u Donjem Miholjcu.

Da je situacija na području Belišća i dalje komplicirana i ozbiljna potvrdila nam je i načelnica Stožera za obranu od poplava grada Belišća Ljerka Vučković, koja zajedno s gradonačelnikom Dinkom Burićem danima na terenu prati situaciju, koordiniraju i osobno sudjeluju u obrani od nabujale Drave.

U dogovoru s Hrvatskim cestama, belomanastirski Cesting donio je odluku o zatvaranju dijela državne ceste D517 na potezu od skretanja za Torjance do iza belišćanskog mosta. Propuštat će se jedino vozila s vrećama pijeska za spašavanje nekoliko kuća koje su poplavljene uz Dravu. Petrijevački DVD jučer je utvrdio zečji nasip na Karašici kod pješačkog mosta (Emausa) jer je rijeka prešla razinu nasipa. Na svim nasipima se dežura. Kako neslužbeno saznajemo, kako je razina vode kod Petrijevaca izrazito visoka, postoji mogućnost da se zatvori i ta cesta.L.Aničić

Danas vrhunac vodenog vala

Danas ujutro vrhunac vodenog vala na Dravi proći će Osijekom i Osječko-baranjskom županijom. Očekuje se da će biti na razini od 470 centimetara, što je za 40 cm više nego prošle godine. Željko Kraljičak, načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, rekao je kako su u vikend-naselje Karašica dovezli sva potrebna materijalno-tehnička sredstva kako bi se mogli uspješno braniti kada ih voda odsiječe. Osigurano je i osvjetljenje kako bi se postavljanje vreća moglo raditi i tijekom večernjih sati. “Procjena je kako će se ugraditi ukupno 50 tisuća vreća”, rekao je Kraljičak dodajući kako se u Osijeku posebna pozornost poklanja kriznoj točki u Banovoj ulici, a dodatno se osigurava i potez u dužini od 60 metra uz vojarnu Vrbik.(D.Ku.)