Regija
NA SJEDNICI POŽEŠKOG GRADSKOG VIJEĆA

Zbog spomeničke rente oporba
SDP - HNS napustila sjednicu
Objavljeno 19. rujna, 2014.

POŽEGA – Požeške sjednice Gradskog vijeća postaju sve zanimljivije jer nikad se ne zna kako će završiti burne rasprave. Tako je i 11. sjednica, nakon rezolutnog odbijanja svih odluka od strane šest vijećnica oporbe, pet SDP-a i jedna HNS-a, rezultirala njihovim odlaskom sa sjednice tijekom rasprave 9. točke dnevnog reda o novoj odluci o spomeničkoj renti.

Burna rasprava o spomeničkoj renti počela je još na prošloj sjednici kada je prema prijedlogu predsjednika vijeća Nine Smolčića (NL) usvojena izmjena odluke o spomeničkoj renti grada Požege, koja je predvidjela nižu rentu za male obrtnike i male poduzetnike, te oslobađanje od rente tvrtki početnika, dok se za financijski sektor, osiguravajuća društva, predstavništva i ostale visoko profitabilne djelatnosti predviđao porast rente. Nakon usvojene odluke, vijećnica oporbe uputila je zahtjev Ministarstvu kulture za ocjenom izmjene odluke, a odgovor je bio iznenađujući za sve. Prema Ministarstvu, naime, i odluka koja je donesena još u vrijeme Ronkove administracije bila je nezakonita! Ministarstvo je stoga tražilo da se i prvotna odluka prema kojoj godinama Požežani plaćaju spomeničku rentu uskladi sa zakonom te da se donese nova odluka o spomeničkoj renti.

Upravo tu nezakonitu odluku, koju je prije nekoliko godina donijela SDP-ova većina, predsjednik Vijeća Nino Smolčić spočitavao je vijećnicama današnje oporbe. No to predbacivanje za posljedicu je imalo da je svih šest vijećnica oporbe napustilo sjednicu te je nova odluka o spomeničkoj renti donesena s 12 glasova “za” vijećnika koalicije HDZ - HSP dr. Ante Starčević, potpomognuta s tri glasa vijećnika HSU-a, HDSSB-a i Nezavisne liste Nine Smolčića.

Ostaje pitanje hoće li sada građani Požege moći dobiti natrag novac koji su uplaćivali prema ovoj nezakonitoj odluci, a posebno oni koji su zbog neplaćanja utuženi i možda sudskom odlukom ovršeni. (AGM Kruna)

Slavonija bus umjesto APP-a

Donesena je i Odluka nakon usvojene žalbe Slavonija busa iz Velike Kopanice da će upravo ta tvrtka obavljati linijski gradski prijevoz u Požegi jer je za koncesiju ponudila gotovo trostruko veći iznos od APP-a, koji je do sada obavljao taj prijevoz niz godina.

Možda ste propustili...

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike