Regija
U BARANJSKOM VINOGORJU POČELA BERBA

Vinari: Ovu godinu
što prije zaboraviti
Objavljeno 19. rujna, 2014.

BELI MANASTIR - Baranjski su vinogradari i vinari započeli berbu ranih sorti grožđa. Svi su složni u jednom, ovogodišnju berbu treba što prije - zaboraviti. Vremenski uvjeti, bolesti i niz drugih čimbenika, urod su gotovo prepolovili, što, ipak, ne znači da vina neće biti kvalitetna, dakako ovisno o umijeću vinara.

- Berba je u pravom smislu riječi 'šarena' - slikovito priča Lajoš Kolar iz Suze, objašnjavajući kako ima sorata koje su bolje podnijele nedaće, ali i onih koje su, zbog osjetljivosti na kiše i bolesti, jednostavno zakazale. Stoga berbi nekih manje zastupljenih sorata neće ni biti.

- Souvignoni i rajnski rizlinzi su dobri, dok su burgundci 'otišli' - kaže, te ističe kako je, globalno gledajući, osim vremenskih neprilika, u dijelu priče određenu ulogu odigrao i ljudski faktor, jer su se vinogradi, unatoč nezapamćenom napadu bolesti, mogli bolje štititi, dakako uz veći trud, zalaganje, ali i troškove. Ovih je dana obrao chardonay, pinot bijeli i souvignon, dok ga većina posla očekuje za desetak dana, kada kreće s berbom graševine. Bit će, dodaje, znatno manje vina nego prošle godine, a što se kvalitete tiče, morat će se više potruditi.

- Kupažirat ćemo dvije berbe i vina će biti lijepa, s nešto manje alkohola nego proteklih godina - podvlači Kolar. Da ovogodišnju berbu treba što prije zaboraviti, slaže se i Mihaly Gerštmajer, koji je ovih dana obavio probne berbe.

- Što se količine tiče, rezultati su poražavajući. Urod je, ne samo zbog bolesti, sigurno za polovinu manji nego prošle - tvrdi Gerštmajer, te objašnjava kako, uz ostalo, cvatnja nije bila kao lani, kako je dosta bobica trulo zbog kiša, te kako su vinograde, više nego proteklih godina, napale ose. Sortu na koju su Baranjci ''najosjetljiviji'', graševinu, brat će za desetak dana, a od nje očekuje više nego od ranih sorti. Dakako, ako tijekom vikenda i početkom tjedna ne padnu nove oborine...I.Getto

IMA DOSTA ZALIHA iz 2013.

Veći baranjski vinari u podrumima imaju dosta prošlogodišnjih zaliha, tako da straha od suhih bačvi nema. Kolar, primjerice, kaže kako još uvijek u promet nije pušteno prošlogodišnje crno vino, koje još miruje u tišini njegovih podruma. Zaliha ima i Gerštmajer. Iako je posrijedi bila teška i komplicirana vinogradarska godina, što znači da su i ulaganja bila veća, cijena vina trebala bi ostati na prošlogodišnjoj razini.

Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike