Regija
ODLUKA GRADSKOG VIJEĆA VUKOVARA

Pješačkom mostu ime
po Jean-Michelu Nicolieru
Objavljeno 19. rujna, 2014.

VUKOVAR – Pješački most u središtu Vukovara, preko rijeke Vuke, odlukom Gradskog vijeća s ovotjedne sjednici, nosi naziv „Jean-Michel Nicolier“. Dragovoljac je to iz Francuske i sudionik obrane Vukovara 1991. godine koji je, nakon pada grada, ubijen na Ovčari, no njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

– Inicijativa za donošenje odluke o nazivu pješačkog mosta na Vuki prema Jean-Michel Nicolieru stigla je od 14 udruga proisteklih iz Domovinskog rata i na prijedlog pripadnika HOS-a iz Kutine koji su branili Vukovar u jesen 1991. godine na Sajmištu. Na takav način odajemo počast nekome tko je iz Francuske došao u Hrvatsku i Vukovar boriti se, na kraju položiti i svoj život, za istinu i pravdu u Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik Ivan Penava, pojašnjavajući odabir naziva mosta između Ulice dr. Franje Tuđmana i Strossmayerove ulice. Zadovoljan donesenom odlukom bio je i predsjednik Gradskog vijeća Vukovara, Igor Gavrić, koji je u vijećnici ustvrdio kako je time ispravljena nepravda koja mu je nanesena nepoštovanjem volje većine u slučaju donošenja imena sadašnjeg Mosta prijateljstva u Vukovaru, koji je trebao nositi ime po tom hrabrom francuskom dragovoljcu. – Vjerujem kako ćemo u nadolazećem vremenu, a nakon ovakve odluke, urediti i primjeren sadržaj koji će jasno prikazati osobu po kojoj je most dobio naziv – zaključio je Gavrić.

Jean-Michel Nicolier rođen je u Vesoulu u Francuskoj 1. srpnja 1966. godine. Bio je francuski dragovoljac i hrvatski branitelj u Domovinskom ratu koji je kao pripadnik HOS-a 1991. godine sudjelovao u obrani gradske četvrti Sajmište. Početkom studenoga ranjen je i prebačen u vukovarsku bolnicu, gdje je dočekao slom obrane grada. Ubijen je na Ovčari 20. studenoga 1991. godine, ali njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni. Zbog zasluga u obrani Hrvatske Jean-Michela Nicoliera posmrtno je Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao predsjednik RH Ivo Josipović, a odlikovanje je primila njegova majka Lyliane Forunier.S.Butigan

PROBLEMI SA STATIKOM?

Dio vijećnika protivio se imenovanju mosta, a čuo se i prijedlog za naziv Most hrvatskih branitelja, no to je odbijeno. “Trebao bi nositi ime Most hrvatskih branitelja, čime bi trajno isticao jednaku važnost svih branitelja grada, bez iznimaka”, ustvrdio je HNS-ov vijećnik Nenad Bučko, koji je nakon sjednice reagirao priopćenjem u kojem navodi i kako se „imenuje most koji nije završen i čija statika je upitna“. Postavio je pitanje zašto most, ako nije siguran za pješake i ako je upitna tehnička ispravnost, nije zatvoren i tko će biti odgovoran ako dođe do ugroze građana.

Možda ste propustili...

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

Najčitanije iz rubrike