Regija
ŽUPANIJA BEZ NOVCA, ĐACI BEZ NASTAVE

Učenici na ulici - žele tjelesni
odgoj u dvorani, a ne u učionici
Objavljeno 20. rujna, 2014.
Dogovoreno je da će učenici u ponedjeljak normalno doći u školu

SLAVONSKI BROD - Nekoliko stotina učenika brodske Tehničke, Medicinske i Ekonomske škole jučer se s transparentima, zviždaljkama i povicima pojavilo pred upravom Županije brodsko-posavske prosvjedujući zbog nemogućnosti korištenja gradskih sportskih dvorana (Brod i Vijuš) za nastavu tjelesnog odgoja. Problem se pojavio s početkom nove školske godine zbog nepotpisanog ugovora tih škola s Gradom, koji gospodari sportskim dvoranama. “Već dva tjedna nemamo nastavu tjelesnog odgoja, povlačimo se okolo i želimo da nam se omogući normalan rad kakav imaju sve ostale škole”, kaže predstavnik “tehničara” Ivan Vekić.

Premda su svjesni kako prosvjed pet dana ranije trebaju prijaviti policiji, nekolicina je učenika prije toga dogovorom preko Facebooka krenula iz sve tri škole prema Županiji. “Prvi tjedan nismo ni imali tjelesni, a drugi smo ostajali u učionicama. Ubuduće bismo trebali raditi u učionici ili dijeliti dvoranu s Obrtničkom školom, što ne želimo jer je i njih već previše”, kaže učenica 2. razreda Medicinske škole Matea Matanović.

“Hoćemo dvoranu, ne želimo biti učenici drugog reda!” dobacuju prosvjednici prozivajući župana Danijela Marušića i resornog pročelnika Vladimira Štefaneka. “Temeljni je razlog nedostatak novca. Posljednje tri godine iz Ministarstva dobivamo sve manje novca za funkcioniranje srednjih škola, oko 18 posto. Trenutačno smo u debalansu oko 600 tisuća kuna, a do kraja godine bismo bili 900 tisuća. Ustanovili smo da su neke škole već prekoračile planske vrijednosti i postavili smo si zadatak naći uštede, a to je objektivno moguće i na dijelu sredstava koje dajemo za najam športskih dvorana u Novoj Gradiški, te dvorana Brod i Vijuš u Brodu. Ukupna sredstva na godišnjoj razini planirana su u iznosu od pola milijuna kuna i mi ih u proračunu nemamo”, odgovara Štefanek. Upućuje škole da se prilagode nastalim uvjetima i da koriste ono što im se trenutno nudi. “Na sastansku s ravnateljima ovih škola dogovoreno je da se zbog nedostatka novca tijekom rujna i listopada zaustavi nastava tjelesne i zdravstvene kulture. U međuvremenu će se obaviti analiza poslovanja od 1. do 9. mjeseca i odlučiti što dalje raditi”, objašnjava pročelnik.

A ravnateljica Tehničke škole Mirjana Onukijević kao prijelazno rješenje dogovorila je korištenje dvorane susjedne Industrijsko-obrtničke škole, kao i njihovih vanjskih terena. No to poprilično komplicira odvijanje nastave, svjedoči profesor kineziologije u Tehničkoj školi, Zvonimir Grško: “Moramo se prilagoditi nastalim uvjetima, a oni su nikakvi. Na igralištima se učenici ne mogu presvlačiti, oprati. Osim toga, plan i program radili smo računajući na nastavu u dvorani.”

Problem će se riješiti kada se pronađu sredstva za korištenje dvorane. “Uz dobru volju, rješenja postoje i ne treba štrajkati”, opravdava Štefanek objektivne okolnosti. “Apeliram na roditelje i djecu da se strpe. Dopis je poslan resornom ministarstvu”, smiruje duhove Štefanek.

Nakon razgovora učeničkih predstavnika s ravnateljima, županom Danijelom Marušićem i pročelnikom Štefanekom, zaključeno je da će u ponedjeljak ujutro normalno doći na nastavu, kazao je Ivan Vekić.

Marija RADOŠEVIĆ

Nema prekršajnog

procesuiranja jer je riječ o spontanom okupljanju, kažu u PU

Cijena sata 200 kuna

Premda Štefanek naglašava kako nastala situacija nije rezultat stalnih razilaženja i političkih “prepucavanja” Grada i Županije, ipak napominje kako je dvorana Brod građena djelomično i novcem Ministarstva, a preuzeo ju je Grad i nije dao nikakve ustupke Tehničkoj školi. U Županiji smatraju kako je cijena sata za korištenje sportske dvorane, 200 kuna, u današnjim uvjetima previsoka pa su na jučerašnjem sastanku zaključili kako će od Grada zatražiti njezino snižavanje. No učenici se s pravom pitaju nije li se to moglo riješiti prije početka nastave.

Lani vratili 180 tisuća kuna

Prema izvješću o ostvarenju županijskog proračuna, Županiji je za najam sportskih dvorana u ovoj godini na raspolaganju ostalo 372.895 kuna. S druge strane, revizija proračuna iz 2013. godine pokazuje da je Županija lani u državni proračun vratila 180.306 kuna neutrošenih decentraliziranih sredstava pa se u Gradu pitaju kako je moguće da na početku nove školske godine sredstava nema, odnosno gdje je nestao novac i zaključuju da Županija grubo krši zakonske odredbe jer srednjoškolcima onemogućava održavanje nastave.

Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

Najčitanije iz rubrike