Novosti
PODIVLJALA DRAVA

Na neke lokacije voda nije prodrla punih 80 godina
Objavljeno 19. rujna, 2014.
Pod vodom je najmanje 200 hektara oranica u okolici Martinaca i Moslavine - kaže Nemanja Zuber

Valpovština i Donjomiholjština već se nekoliko dana bore s podivljalom Dravom i vodostajem kakav se ne pamti posljednjih stotinjak godina na ovim prostorima.

Nabujala Drava pronašla je izlaz iz pretijesnog korita i temeljito natopila svoje obale, šume, a sve više i oranice. No, premda je nekolicina vikendica koje su bliže rijeci već opkoljena vodom, iz Stožera poručuju kako opasnosti za kuće i gospodarske objekte nema, te da će se do petka, kada se očekuje vrhunac vodenog vala, vodostaj Drave kod Belišća zadržati oko brojke 580 centimetara, kada se proglašavaju izvanredne mjere obrane od poplava, dok su sada na snazi redovne mjere.

Gradonačelnik Valpova Leon Žulj jučer je u pratnji Stjepana Koškog, zapovjednika Vatrogasne zajednice Valpova i Petrijevaca, obišao Nard, gdje su na području Labova u srijedu djelatnici Hrvatskih voda i Vodogradnje uz pomoć mjesnog stanovništva sagradili četrdesetak centimetara visok nasip kako bi spriječili nadiranje vode i eventualno plavljenje ceste u Ribarskoj ulici.

- Stanje je pod kontrolom, nema razloga za uznemirenost, a kako smo cijelo vrijeme povezani s odgovarajućim službama, pratimo vodostaj i na cijelom području odgovornosti uspostavili smo nadzor na vodotocima. Prema najavama iz Hrvatskih voda, vodostaj će postupno rasti ovoga vikenda, ali će biti niži od onoga najvišeg koji je zabilježen 1972. godine - poručio je valpovački gradonačelnik.

Prvi valpovački vatrogasac je pak kazao kako su ljudi i vatrogasna oprema spremni za eventualne intervencije, ali smatra da za to neće biti potrebe.

Načelnica belišćanskog Stožera za zaštitu i spašavanje i zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković, uz pomoć pripadnika DVD-a i građana neprestano je u kontroli i obilasku terena na belišćanskom području gdje je trenutačno najugroženiji objekt Citadele kod Ribičkog doma.

- Više od 150 građana od jučerašnjeg je dana u akciji obrane od poplave, Stožer radi u koordinaciji s Hrvatskim vodama, pune se vreće s pijeskom i osiguravaju najkritičnija područja. Na obalama Drave, gdje je voda već prodrla u neke vikendice, ljudima nastojimo čamcima dovesti vreće s pijeskom i osigurati imovinu, no problem je što voda sada nadire sa svih strana i očekujemo još dodatnih 2000 vreća s pijeskom kojima ćemo pokušati spriječiti daljnji prodor vode - kaže Ljerka Vučković.

Uz Sveti Đurađ, gdje se voda opasno približila naselju, teško je i na području Viljeva te Podravske Moslavine, a iz Miholjačkih Martinaca Glasu Slavonije se javio Nemanja Zuber s konstatacijom da u okolici tog sela ovakva poplava nije zabilježena više od 80 godina.

- Pod vodom je najmanje 200 hektara oranica u okolici Martinaca i Moslavine. Samo meni je pod vodom osam hektara suncokreta i isto toliko hektara šećerne repe, na koju mogu zaboraviti, a većina uroda i na drugim poljima koja plivaju, također nije skinuta, tako da ćemo imati milijunske štete - kaže ovaj stanovnik Miholjačkih Martinaca, kojima je inače kilometar udaljena Drava ovih dana stigla u – susjedstvo.

Lidija ANIČIĆ
POLOJ POD VODOM

Vodostaj Save kod Slavonskog Broda nikada u rujnu nije bio veći nego ove godine, jučer u 6 sati izmjereno je 726 cm, i u laganom je porastu. U 24 sata narastao je pet centimetara. Vodeni val se na području Brodsko-posavske županije očekuje danas, a na slavonskobrodskom području sutra, doznajemo od voditelja brodske ispostave Hrvatskih voda, Davorina Pihe. “Sve službe su u pripravnosti i ne očekujemo da će biti većih problema, niti da će biti srušeni svibanjski rekordi”, kaže Piha. Pod stalnim su nadzorom i sva kritična mjesta na savskom nasipu, kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja. Za sada je pod vodom jedino Poloj, kao nebranjeno područje, bez nasipa.(M.R.)

Branitelji prekinuli turnir i punili vreće

U Sopju su sudionici nogometnog turnira ekipa hrvatskih branitelja u povodu 23. obljetnice oslobođenja graničnih karaula u Kapincima i Noskovcima odlučili jučer odustati od nogometa i u dogovoru s načelnikom općine Josipom Granjašem otići u Vašku, gdje su svi zajedno punili vreće s pijeskom. Očekujući vodeni val od Botova, načelnik Granjaš pretpostavio je da bi problema moglo biti na Ritskoj adi, gdje bi voda mogla izići iz korita županijskog kanala i poplaviti polja. Zato je bio u neprekidnom kontaktu sa županijskom Službom 112 i Hrvatskim vodama. Voda se kasnije doista izlila na obje strane kanala i radnici virovitičke tvrtke Brana punili su vreće s pijeskom. S obzirom na to da su se pojavile zaobalne vode, vatrogasno vozilo DVD-a iz Vaške ispumpavalo je vodu i slalo je natrag u kanal, a vrećama s pijeskom formirani su tzv. bunari. Načelnik Granjaš kaže da su nasipi uz Dravu čvrsti i da nema razloga za paniku. Vikendice između nasipa i Drave poplavljene su do krova, ili se uopće ne vide pod vodom.(P.Ž.)